UVISS SKJEBNE: Denne karen, og de 299 andre beaglene på kennelen i Örkelljunga, går en uviss skjebne i møte etter at det er besluttet at kennelen skal legges ned. Foto: Tomas LePrince / Expressen
UVISS SKJEBNE: Denne karen, og de 299 andre beaglene på kennelen i Örkelljunga, går en uviss skjebne i møte etter at det er besluttet at kennelen skal legges ned. Foto: Tomas LePrince / ExpressenVis mer

Playboy-Victorias desperate bønn: - Gi forsøkshundene en ny sjanse

Kennel for forsøksdyr skal legges ned: Hunden på bildet, og 299 andre, kastes på dør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Victoria Silvstedt har engasjert seg kraftig i saken som har engasjert dyrevenner både i Sverige, her i Norge og i Storbritannia.

Stridens kjerne er ifølge Expressen en gruppe på 300 beagler, som har vært brukt i dyreforsøk - og som nå går en uviss skjebne i møte.

Legger ned kennel Det store, svensk-britiske farmasikonsernet Astra Zeneca har besluttet at kennelen de har drevet i byen Örkelljunga skal legges ned.

Det betyr at de 300 beaglene som har bodd på kennelen skippes til Mölndal utenfor Göteborg - eller til Storbritannia. Hundene vil da brukes i nye dyreforsøk. Overfor Dagbladet opplyser Astra Zeneca at ingen av hundene vil avlives.

Svenske dyrevernere har gjort det de kan for å stoppe behandlingen av hundene. Og nå har også Playboy-modellen, skuespilleren og glamourikonet Victoria Silvstedt engasjert seg i saken.

Raser i brev I et personlig brev til ledelsen i Astra Zeneca er Silvstedt krystallklar:

- Den som lever med en hund, som jeg gjør, vet at de er tenkende og følende individer, skriver hun i brevet.

- I dyreforsøk tvinges ofte hundene til å innta store mengder giftig materiale, eksempelvis plantevernmidler. Dette fører til voldsom lidelse, før hundene til slutt blir drept, skriver Silvstedt i brevet - der hun ifølge Expressen ber farmasigiganten om å ikke bruke hundene som «bruk og kast»

- Det er ingen grunn til å tro at hundene ikke kan rehabiliteres. Beaglene på Astra Zeneca fortjener en ny sjanse i livet, raser Silvstedt.

Playboy-modellen får støtte blant annet fra den store dyrevernorganisasjonen PETA:

- Vi håper at Astra Zeneca seriøst vurderer Victorias begjæring, sier PETA-talsperson Mimi Bekhechi.

Til Sverige og Storbritannia - Vi har ingen generelle kommentarer til brevet men har forståelse for at forskning som involverer dyr, og i dette tilfellet hunder, er emosjonellt og følsomt. Men det er samtidig en viktig del av det arbeidet vi gjør for å ta fram nye medisiner mot alvorlige sykdommer, skriver Astra Zeneca-talsmann Jacob Lund i en e-post til Dagbladet.
 
- Etter at vi la ned vår forskningsvirksomhet i Lund og Södertälje har vi ikke lenger det samme behovet for hunder i vår forskning i Sverige. Derfor ble det i februar 2012 bestemt at kennelen skulle avvikles og at hundene skulle flyttes til vårt forskningssenter i Mölndal utenfor Göteborg, samt til vårt forskningssenter i Alderley Park i England. Noen hunder kommer også flyttes til en ekstern samarbeidspartner i Storbritannia. En mindre del av hundene er avlshunder og disse har vi plassert ut til personale som har ønsket å adoptere dem, skriver Lund, og legger til:

- Vi har plassert ut hunder hos AstraZeneca-familier og det har fungert fint. AstraZeneca har veldig strenge krav til hvordan vi behandler våre forsøksdyr. Vi har det samme regelverket for alle våre laboratorier i hele verden og vi følger naturligvis også nasjonale og internasjonale lovverk på dette området. Vi gjennomfører heller ingen forsøk på dyr der det finns tilgjengelige alternativer og jobber kontinuerlig med å redusere antallet dyr i forsøk, gjøre forsøkene så skånsomme som overhodet mulig og å finne alternative metoder.

REAGERER: Glamourdronningen Victoria Silvstedt, her fotografert i fyrst Albert og Charlene Wittstocks bryllup, er opprørt over Astra Zenecas behandling av 300 beagle-hunder. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
REAGERER: Glamourdronningen Victoria Silvstedt, her fotografert i fyrst Albert og Charlene Wittstocks bryllup, er opprørt over Astra Zenecas behandling av 300 beagle-hunder. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer