Pleier ga snus til dødssyk gutt

Helsetilsynet gransker hjelpepleier ved barne og ungdomsklinikken på UNN.

PLEIER GRANSKES:  En pleier ved 
Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) granskes av helsetilsynet. Foto: UNN
PLEIER GRANSKES: En pleier ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) granskes av helsetilsynet. Foto: UNNVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Helsetilsynet gransker nå en pleier ved barne- og ungdomsklinikken på UNN, etter at pleieren blant annet ga snus til en dødssyk gutt. Det skriver Nordlys.

Over Facebook og på MSN skal pleieren i tillegg ha antydet overfor gutten at han var i besittelse av helbredende krefter.

«Det er feigt å gi opp... Jeg har mine planer. Kunster for deg» har pleieren blant annet skrevet til gutten, ifølge avisa.

Presset til kontakt Sykehuset ble kontaktet av guttens foreldre i påsken, framkommer det i et referat fra et møte mellom pleieren og ledelsen ved barneseksjonen som Nordlys har fått tak i.

Gutten skal ha følt seg presset til å holde kontakt med pleieren over nett og på telefon.

«Spesielt den senere tid på grunn av sykdommens utvikling og hans meget vanskelige situasjon (terminal pleie med store smerter.)» heter det i referatet.

Guttens foreldre klager også på at pleieren har gitt gutten snus og møtt ham privat. Pleieren skal i tillegg ha spurt om å få være hos pasienten på natten for «å holde i ham.»

Pleieren, som ikke jobber ved sykehuset for tiden, nekter for det siste. Han nekter også for å ha tilbudt alternative helbredelsesmetoder.

- Pleieren mener han kun har hatt gode intensjoner, heter det i møtereferatet.

Personalsak - Dette er en personalsak som jeg ikke kan kommentere, sier klinikksjef ved
barne- og ungdomsklinikken på Universitetssykehuset Nord-Norge, Hans Petter Fundingsrud til Dagbladet.

Sykehuset har imidlertid diskutert retningslinjer for helsearbeideres bruk av sosiale medier, i en verdigruppe som Fundingsrud leder.

- Det er ikke ulovlig å være venn med pårørende og pasienter på Facebook, men det kan være problematisk. Det truer taushetsplikten ved at man for det første viser vennskapet for andre, dernest er kontakten mer avslappet og uhøytidelig i dette rommet. Man mister også det non-verbale språket og kan komme til skade for at eventuell kontakt i form av råd og vink ikke får den profesjonalitet pasienten har krav på. Vi trenger klare og tydelige regler for dette, sier han.

-I henhold til Helsepersonelloven er man helsearbeider 24 timer i døgnet, påpeker Fundingsrud.

Verdigruppen er ikke ferdige med å diskutere sosiale medier, men Fundingsrud er klar på hvordan han selv vil forholde seg til Facebook.

- Jeg har bestemt meg for ikke å være venn med pasienter og pårørende på Facebook. Pasienter, pårørende og helsepersonell må alle reflektere over dette.