Pleier tiltalt for sex-overgrep

Helsevesenet i Harstad rystes av nye påstander om seksulle overgrep mot pasienter med psykiske lidelser. Statsadvokaten i Troms har nå tatt ut tiltale mot en pleier i 50-årene for seksuelle overgrep mot en klient.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig etterforsker politiet påstander om nye overgrep mot en annen pasient.

Inspektør Erik Trones ved Senja politikammer bekrefter overfor Dagbladet at det er tatt ut tiltale mot en ansatt i helsetjenesten. Ifølge tiltalen skal mannen fem ganger ha tiltvunget seg samleie med en klient innenfor det psykiske helsevesen.

Alvorlig

Handlingen betegnes som meget alvorlig, noe som også gjenspeiles i straffelovens strafferamme på fem års fengsel.
Dette skjer samtidig som politiet har gjenopptatt etterforskningen i en annen sak hvor det er framsatt påstander om seksuelle overgrep mot en psykisk utviklingshemmet pasient.

I begge tilfeller er det Harstad kommune som har slått alarm.

Første gang skjedde dette i desember 1996, da en mann i 50-årene ble anmeldt for overgrep mot en pasient i 30-årene. I denne saken er det nå tatt ut tiltale, men fordi tiltalen ennå ikke er forkynt ønsker ikke politiet å kommentere innholdet i tiltalen.

Ingen tilståelse

Det foreligger ingen tilståelse i denne saken. Etter det Dagbladet forstår bygger tiltalen dels på kvinnens egen forklaring og dels på vitneutsagn. Den tiltalte 50-åringen har vært fast ansatt i den psykiske helsetjenesten. Han er tiltalt etter straffelovens paragraf 193, 2. ledd. Statsadvokaten i Troms tok ut tiltale i slutten av februar etter mer enn ett års etterforskning.

De påståtte overgrepene skal ifølge tiltalen ha skjedd både i hjemmet til den fornærmede kvinnen og i hjemmet til den tiltalte.
Det var mens politiet etterforsket denne saken at de i juli i fjor fikk en ny anmeldelse på bordet.

Først henlagt

Anmeldelsen kom uavhengig av den første, og retter seg mot en helt annen person. Heller ikke denne personen, som har en sentral stilling i helsevesenet, har erkjent straffskyld.

I slutten av september i fjor ble denne anmeldelsen formelt henlagt, for så å bli gjenopptatt i januar i år. Bakrunnen for gjenopptakelsen er nye opplysninger i saken basert på nye forklaringer fra kvinnen som hevder å ha blitt utsatt for seksuelle overgrep.