Pleiet sin syke far - kastes ut av Norge

TRONDHEIM (Dagbladet): En 57 år gammel mann, som kom fra Pakistan til Norge i 1972, har mistet oppholdstillatelsen. Grunnen er at han i fem av 25 år her i landet delvis måtte oppholde seg i Pakistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han var i Pakistan for å pleie sin alvorlig syke far - og i den perioden derfor oppholdt seg for lite i Norge. 57-åringen har hele tida, fra 1972, betalt skatt her i landet, også i de fem årene fra 1988 til 1993, da han måtte ta seg av faren i hjemlandet. Et av 57-åringens barn er norsk statsborger.

Det er Høyesterett som i en prinsippdom har gitt norske myndigheter medhold i at 57-åringen skal miste sin såkalte bosettingstillatelse (oppholdstillatelse).

Rikets øverste dommere har delt seg, tre stemte for å gi myndighetene medhold, slik advokat Hanne Harlem fra regjeringsadvokaten la ned påstand om.

To dommere mente, som mannens prosessfullmektig, advokat Knut Rognlien, at pleie av faren ikke skulle få betydning for mannens tilknytning til Norge.
- Mannen har forklart at det i henhold til pakistansk skikk var hans ansvar som eldste sønn å ha omsorg for faren. Selv om vi er oppmerksomme på at andre forhold, særlig hans revmatisme, nok var medvirkende til oppholdet i Pakistan, er det ikke grunnlag for å trekke i tvil at det var hensynet til faren som var hovedmotivet for det langvarige oppholdet i Pakistan, skriver mindretallet.

Mannen har en leilighet i Oslo.

57-åringen var en av de første pakistanerne som kom til Norge på begynnelsen av 70-tallet. Han har arbeidet det meste av tida i renholdsbransjen - før han pådro seg en muskel- og skjelettlidelse og ble uføretrygdet.