KOMMUNEN BEKLAGER: - Det er veldig alvorlig at vi ikke har fulgt rutinene våre, sier kommunalsjef for pleie og omsorg i Bærum kommune, Morten Svarverud. Foto: Arash A. Nejad
KOMMUNEN BEKLAGER: - Det er veldig alvorlig at vi ikke har fulgt rutinene våre, sier kommunalsjef for pleie og omsorg i Bærum kommune, Morten Svarverud. Foto: Arash A. NejadVis mer

Pleietrengende kvinne ble glemt av nattevakten - funnet på toalettet om morgenen

- Veldig alvorlig, sier Bærum kommunes sjef for pleie og omsorg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noe var åpenbart galt, da en pleietrengende kvinne en morgen i mars i år ble funnet på toalettet i leiligheten sin ved Gamle Lommedalsvei bolig for utviklingshemmede.

Da personalet sjekket saken, kom det fram at nattevakten hadde glemt å hjelpe kvinnen med å legge seg.

Nå har Fylkesmannen åpnet tilsynssak, skriver Budstikka.

- Overvåkes ikke

Kommunen har sjekket saken ferdig, og konkluderer med alvorlig rutinesvikt.

- Det er veldig alvorlig at vi ikke har fulgt rutinene våre, sier kommunalsjef for pleie og omsorg i Bærum kommune, Morten Svarverud.

Fordi kvinnen ifølge Svarverud har en begrenset evne til å uttrykke seg, vet ikke kommunen hva som har skjedd i løpet av natta.

- Hun satt i sofaen og så på en film da nattevakten sist var inne hos henne, sier Svarverud til Dagbladet.

Hva som har skjedd i mellomtida, er umulig å vite.

- Vi overvåker ikke beboerne våre, sier Svarverud.

SATT PÅ TOALETTET: - Det vi vet med sikkerhet, er at hun satt på toalettet om morgenen, men det var ingen tegn på at hun hadde sittet der over lengre tid, sier Morten Svarverud. Foto: Bærum kommune      
SATT PÅ TOALETTET: - Det vi vet med sikkerhet, er at hun satt på toalettet om morgenen, men det var ingen tegn på at hun hadde sittet der over lengre tid, sier Morten Svarverud. Foto: Bærum kommune       Vis mer

Fornøyd med varsling

Han tror ikke at kvinnen har sittet på toalettet hele natta gjennom.

- Det vi vet med sikkerhet, er at hun satt på toalettet om morgenen, men det var ingen tegn på at hun hadde sittet der over lengre tid, sier Svarverud, og forklarer at ingen andre var inne i leiligheten før kvinnen ble funnet om morgenen.

- Hun var selvsagt trøtt fordi vi ikke hadde fulgt rutinene våre med å hjelpe henne i seng, sier Svarverud.

Selv om legge-rutinen sviktet, er han svært fornøyd med at personalet ved boligen varslet om saken.

- Vi er veldig fornøyde med at de ansatte sa i fra, og varslet oss, sier Svarverud.

Han opplyser at nattevakten - som ikke er tilgjengelig for kommentar - har fått en irettesettelse og er til fornyet opplæring og veiledning.

- Kjente ikke legge-rutine

I et brev til Fylkesmannen som Budstikka gjengir, skriver kvinnens mor nøyaktig hva hun mener om rutinesvikten:

«Min mening er at en person som forlater en totalt hjelpetrengende beboer og går og legger seg, ikke er skikket til omsorgsarbeid.»

Ifølge en avviksmelding fra en avdelingsleder ved Gamle Lommedalsvei bolig som Budstikka gjengir, har nattevakten forklart at han ikke kjente kvinnen godt nok, og heller ikke rutinene for å følge henne til sengs.