Plettfrie forsikres

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Personer som har pådratt seg betalingsanmerkninger eller blir ansett for å ha en tilbøyelighet for å pådra seg skader, nektes å tegne forsikring. I en reportasje i Dagbladet i går står et offer for denne praksisen fram og forteller om sine vansker med forsikringsselskapene. Vedkommende blir nå nektet å tegne så vel innbo- som reiseforsikring hos flere av våre største selskaper fordi han for noen år siden pådro seg kredittkortgjeld og i en periode hadde vansker med sin personlige økonomi.

Datatilsynet reagerer på forsikringsselskapenes bruk av kredittopplysninger. Intensjonen med å gi adgang til å innhente slike opplysninger er at selskapene skal vurdere betalingsevnen når lån opptas eller ting kjøpes på kreditt. De var aldri ment som kildemateriale til å kategorisere kunder som dårlige eller spesielt risikable. Forbrukerrådet mener praksisen er direkte ulovlig. Selv om betalingsanmerkninger og skadetilbøyelighet i teorien kan gi selskapene et grunnlag for risikovurdering, skal det ikke telle. Det er å bruke overskuddsinformasjon på en feilaktig og lovstridig måte. Kredittopplysninger skal bare brukes til å sikre eventuell kreditt man gir til kunder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer