- Plikter å si fra om utro kolleger

- Politifolk som ser at kolleger misbruker sin posisjon for å oppnå økonomiske fordeler, har plikt til å melde fra til arbeidsgiveren sin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det sier Ole Valen, politi- og lensmannetatens hovedverneombud.

En politisjef i Oslo politidistrikt er mistenkt for økonomisk utroskap. Ansatte ved avdelingen har skrevet en rapport der de hevder han systematisk jukset med blant annet overtid og bruk av leasingbil. Det hevdes at han på tre måneder førte falsk overtid for 100000 kroner, blant annet mens han ferierte på hytta si. De hevder og at han leaset en luksusbil på politiets regning og brukt den privat.

Rapportplikt

- Når polititjenestemenn ser at overordnede eller andre kolleger misbruker sin stilling til økonomisk vinning, er de ifølge politiinstruksen pliktige til å si fra, sier verneombud Valen.

- Blir ikke grove misligheter fanget opp av ledelsen?

- Det er klart slike ting bør fanges opp av systemet, men i politiet som ellers forekommer snusk og misligheter uten at det blir oppdaget med en gang.

- Er det uklare grenser for bruk av tjenestebil på fritida?

- Nei, det er bare politimesteren som har anledning til å bruke tjenestebil utenom arbeidstida. Ingen har ellers anledning til å bruke politiets biler. Det er heller ikke lov å lease en bil på arbeidsgivers regning.

Ikke suspendert

Saken er oversendt Politiets særskilte etterforskningsorgan SEFO til gransking, men sjefen er ikke suspsendert.

- Politifolk har krav på behandling etter vanlige rettsregler. Det foreligger ingen anmeldelse. Mannen er sykmeldt og det er ikke på det rene om det er begått økonomiske misligheter, er det ingen grunn til å suspendere ham, sier politimester Anstein Gjengedal.

SEFO er bedt om å vurdere om det er grunn til å iverksette etterforskning i saken.

Opprør på gang

Det har i årevis vært dårlig arbeidsmiljø, konflikter og misnøye med ledelsen i den aktuelle avdelingen. Problemene er tatt opp flere ganger. Frustrasjonen var nå så stor at et opprør var i emning.

Hovedverneombudet vil ikke kommentere den aktuelle saken, men sier slike saker ofte er sammensatte, og ikke handler bare om økonomisk moral, men også moral og holdninger i mellommenneskelige forhold.

Sorenskriver på Ringerike, Marit Nervik, leder SEFO-gruppa i Oslo som har saken.

- Det varierer om en tjenestemann som granskes blir suspendert. Det er basert på skjønn, sier Nervik.

SEFO har rundt 250 saker i året. Det kan ta lang tid før en sak er ferdig etterforsket. Man har flere saker som angår økonomiske misligheter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer