PLO: dropper utslettelse av Israel

Det palestinske lederskapet vedtok i dag å fjerne paragrafen i det palestinske charter som krever utslettelse av staten Israel. Israelerne reagerte straks positivt på nyheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved å fjerne paragrafen om Israels utslettelse, har palestinerne kommet Israel til møte på et svært viktig punkt, og en av kjeppene i hjulet for den vanskelig fredsprosessen mellom palestinere og israelere er fjernet.

- Statsminister Benjamin Netanyahu har uttalt at han er tilfreds med avstemningsresultatet, fastslo den israelske talsmannen Aviv Bushinsky.

Han la imidlertid til at Israel vil fortsette med å insistere på at palestinerne gir etter for andre israelske krav «med samme styrke» som de vedtok å slette paragrafen med.

Andre israelske krav er blant annet at palestinerne ikke går til et ensidig skritt med å erklære opprettelsen av en palestinsk stat mai neste år, slik den palestinske presidenten Yasser Arafat truer med.

Nytt toppmøte

Israel har nektet å følge opp den såkalte Wye-avtalen om fred-mot-land, før palestinerne oppfyller en rekke krav. Blant annet har Israel ikke villet trekke seg tilbake fra 13 prosent av Vestbredden som lovet i Wye-avtalen fra i høst.

Men det palestinske avstemningsresultatet bør ha gitt fredsprosessen et puff framover, og allerede i kveld møter USAs president Bill Clinton Netanyahu og Arafat på grensen mellom Gazastripen og Israel for videre fredssamtaler.

Som ventet

Det var på forhånd ventet at Det palestinske nasjonalrådet (PNC) ville oppheve anti-israelske formuleringer i sitt charter under sitt møtet i Gaza i dag. Også USAs president Bill Clinton var til stede.

Beslutningen ble tatt med stort flertall i forsamlingen, som også omfattet det palestinske selvstyrerådet, PLOs eksekutivråd og andre organisasjoner. Bare noen titalls personer blant de rundt 900 tilstede avholdt seg fra å stemme. Over 100 PNC-medlemmer som er erklærte motstandere av fredsavtalen med Israel, holdt seg borte fra avstemningen i protest.

Mener alvor

PNC er palestinernes «nasjonalforsamling i eksil», og formelt overordnet det palestinske selvstyrerådet som er «nasjonalforsamling» i områdene Israel har overlatt til palestinerne i Gaza og på Vestbredden.

Det var Arafat selv som ba de tilstedeværende om å stemme.

- Vi mener alvor med fredsprosessen og med at vi ønsker fredelig sameksistens med Israel, sa Arafat.

(NTB)