Pløyde inn i folkemengde med vilje. Dømt til livstid i fengsel

- Du får se meg på nyhetene i kveld, sa den dømte 29-åringen før han satte seg i bilen.

DRAPSBIL: Fem døde etter at bil kjørte inn i folkemengde i Melbourne i Australia. Ferske overvåkningsbilder viser at fotgjengere flykter for livet idet bilen kommer kjørende mot dem. Video: NTB / AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er et av de verste eksemplene av massedrap i Australias historie.

Det sa dommer Mark Weinberg da han dømte 29 år gamle James Gargasoulas til livstid i fengsel torsdag, skriver The Guardian.

Dundret inn i menneskemengde

Gargasoulas ble dømt for å ha drept seks personer da han pløyde inn i en folkemengde i en stjålet bil, 20. januar 2017.

Overvåkningsbilder som politiet fikk fatt i viser de dramatiske sekundene da fotgjengere i handelsstrøket Bourke Street i sentrum av Melbourne må løpe unna bilen som dundrer forbi i stor fart.

Gargasoulas var ettersøkt av politiet etter et familiedrama tidligere samme dag. Han skulle ha knivstukket en venn av sin mor, og deretter kidnappet en kvinne.

Før politiet lyktes i å pågripe Gargasoulas fikk de meldinger om at en sjåfør i bare underbuksa skrek og ropte til fotgjengere i handelsstrøket i Melbourne. I 13.45-tida den dagen kjørte han inn i folkemengden etter å ha kjørt flere runder i en rundkjøring.

Vitner til hendelsen fortalte at «folk fløy gjennom luften» og andre løp febrilsk til siden i det bilen i full fart kjørte i den sentrale handlegata.

DØMT: James Gargasoulas kjørte flere runder i en rundkjøring før han pløyde inn i en menneskemengde og drepte seks personer. Foto: Tony Gough / Newspix / REX / Shutterstock / NTB scanpix
DØMT: James Gargasoulas kjørte flere runder i en rundkjøring før han pløyde inn i en menneskemengde og drepte seks personer. Foto: Tony Gough / Newspix / REX / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

- Med vilje

Politiet slo tidlig fast at de ikke knyttet hendelsen til terror, men at Gargasoulas kjørte inn i folkemengden med vilje, skriver news.com.au.

- Du gjorde ikke noe forsøk på å unnvike folk eller bremse. Du pløyde bare gjennom dem, med vilje, lyder også dommen fra dommer Weinberg.

- Overvåkningskameraer viser at du hadde kontroll over kjøretøyet. Du klarte å manøvrere mellom søyler. Du visste hva du gjorde. Du visste at du sannsynligvis kom til å drepe de som kom i din vei.

I forkant av hendelsen skal Gargasoulas ha sagt til en venn at han ønsket «å gjøre noe drastisk».

LIVSTID: James Gargasoulas er her avfotografert på vei inn i rettslokalet i forbindelse med domsavsigelsen. Foto: AAP Image / David Crosling / via REUTERS / NTB scanpix
LIVSTID: James Gargasoulas er her avfotografert på vei inn i rettslokalet i forbindelse med domsavsigelsen. Foto: AAP Image / David Crosling / via REUTERS / NTB scanpix Vis mer

- Jeg skal ta folk. Du får seg meg på nyhetene i kveld, skal Gargasoulas ha sagt.

Dommer Weinberg la ingenting imellom da han dømte Gargasoulas til livstid i fengsel.

- Du drepte seks unge mennesker du ikke kjente, og som ikke hadde gjort deg noe galt. Det fryktelige du gjorde har påvirket ofrene dypt, sier Weinberg.

Erkjente ikke straffskyld

Under rettssaken erkjente Gargasoulas ikke straffskyld, selv om han tilsto at det var han som kjørte bilen.

- Jeg dro til byen for å kjøre over folk, sa Gargasoulas, som leste fra et to sider langt brev han hadde forberedt.

Tre måneder gamle Zachary Bryan, Thalia Hakin (10), Jess Mudie (22), Yosuke Kanno (25), Bhavita Patel (22) og Matthew Si (33) døde etter å ha blitt påkjørt av Gargasoulas, skriver BBC.

VILL FERD: Bilen var totalt smadret etter den ville ferden. Foto: EPA / NTB scanpix
VILL FERD: Bilen var totalt smadret etter den ville ferden. Foto: EPA / NTB scanpix Vis mer

Under rettssaken fortalte også flere av de pårørende om hvordan hendelsen hadde påvirket livene deres.

- Jeg hørte på hjerteslagene hans og holdt ham en siste gang. Jeg prøvde desperat å bli i det øyeblikket. Han ble fratatt et helt liv med opplevelser og de gledene det fører med seg, sa faren til tre måneder gamle Zachary, Matthew Bryant.

I en uttalelse fra fem av de berørte familiene heter det at straffen Gargasoulas er idømt «ikke er hard nok».

«Det finnes ingen unnskylding for drapene. Dersom du er en fare for samfunnet så burde du aldri få lov til å ferdes fritt», heter det i uttalelsen.

At de mener straffen ikke er hard nok skyldes nok at Gargasoulas kan søke om prøveløslatelse om 46 år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer