Plukker av fjærene og syr igjen åpne sår uten bedøvelse

Kan sammenlignes med å nappe negl av mennesker. Fjærene brukes så i dunjakker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dyrevernorganisasjonen «Four Paws» har gjennom flere år avdekket ulovlig plukking av fjær og dun fra levende gjess - til bruk i dunjakker, puter og dyner.

- Dersom folk kjøper dunjakker er det sannsynlig at de er fylt med dun plukket av levende gjess. Fuglene kan få sår opptil 12 centimeter lange av dette, og de sys igjen med vanlig nål og tråd mens de fortsetter plukkingen. Alt uten bruk av bedøvelse, sier Marcus Müller i Four Paws til Dagbladet.

- Dette er ren ondskap og tortur. Hadde et menneske fått et sår tilsvarende 12 centimeter på en gås hadde hun blitt lagt inn på sjukehus i en uke.

Müller har sjøl reist rundt og besøkt gårder i Øst-Europa, og forteller at de bare i oktober fant 12 gårder i Ungarn hvor de drev ulovlig plukking av fjær. Han har sett mange tilfeller hvor gjessene har dødd som følge av infeksjoner i sårene.

- Ungarn størst Til tross for at EU har forbydd plukking av fjær fra levende gjess siden 1998, er fremdeles land som Ungarn og Polen, i tillegg til Kina, ledende i verden på produksjon nettopp dette.

- Dessverre er industrien i vekst. Bøndene omgår loven ved å skifte navn, og hevder at de bare børster ut løse fjær, noe som ikke er økonomisk for dem. Hver gås kan plukkes opptil fire ganger før slakt, mens hunngjess som skal avles på kan plukkes så mange som 15 ganger før de slaktes.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer