DRAPSSIKTET: Ubåtkapteinen Peter Madsen stilte i går i fengslingsmøte i København byrett, siktet for drapet på Kim Wall. Det ble en meget uvanlig affære. Her er han avbildet under en konferanse i mai. Foto: Scanpix Denmark/Ida Marie Odgaard/NTB Scanpix
DRAPSSIKTET: Ubåtkapteinen Peter Madsen stilte i går i fengslingsmøte i København byrett, siktet for drapet på Kim Wall. Det ble en meget uvanlig affære. Her er han avbildet under en konferanse i mai. Foto: Scanpix Denmark/Ida Marie Odgaard/NTB ScanpixVis mer

Plukker i stykker Peter Madsens «bisarre» forklaring: - Det gir overhodet ingen mening

Drapssiktede «Ubåt-Madsen» varetektsfengsles i fire nye uker etter uvanlig rettsmaraton i Kim Walls drapssak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fengslingsmøtet av den drapssiktede ubåt-kapteinen Peter Madsen i København byrett i går ble en uvanlig affære.

Etter over fire timer med Madsens egen forklaring, aktorens og forsvarerens argumenter ble det besluttet at 46-åringen varetektsfengsles i fire nye uker. I tillegg besluttet retten at han legges inn for psykiatriske undersøkelser.

Retten mener Madsen ikke ga en rimelig forklaring på hvorfor liket av den svenske journalisten Kim Wall (30) havnet i vannet etter å ha dødd på ubåten. Retten mener «Ubåt-Madsen» i tillegg har handlet på en måte som forhindrer oppklaring av saken, og at det fortsatt er grunnlag for mistanke om drap.

Hans forsvarer Betina Hald Engmark opplyste at Madsen vil anke avgjørelsen om videre fengsling.

- Dumpet liket i panikk

Det var først i går verden fikk høre den siktedes forklaring av mysteriet om bord på ubåten «Nautilus» mellom 10.-11. august i sommer. Den svenske journalisten Kim Wall forsvant under en reportasjetur sammen med Madsen om bord, og ble meldt savnet natt til fredag 11. august.

AKTOR: Jakob Buch-Jepsen fikk Peter Madsen varetektsfengslet i fire nye uker. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
AKTOR: Jakob Buch-Jepsen fikk Peter Madsen varetektsfengslet i fire nye uker. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet Vis mer

Seinere den dagen ble Madsen selv reddet fra sin synkende ubåt, mens journalisten ikke var å oppdrive. Han ble selv pågrepet og forklarte at han hadde satt henne av på land. Allerede dagen etter pågripelsen forklarte han imidlertid at Kim Wall hadde dødd i en ulykke om bord og at han hadde begravd henne til sjøs.

Men elleve dager etter ble den svenske journalistens overkropp funnet i strandkanten på øya Amager utenfor København. Armer, bein og hodet er ennå ikke funnet, og Madsen ga i går en meget fyldig forklaring på hva han mener skjedde om bord på «Nautilus».

Ifølge han døde Wall da en luke på 70 kilo datt i hodet hennes. Han hevder deretter å ha kastet liket over bord i panikk etterpå. Politiet har imidlertid konkludert med at hun ble partert, noe han nekter for. Han hevder han ikke rørte liket, bortsett fra å dumpe det i sjøen.

- Gir overhodet ingen mening

- Det helt sentrale er at han nekter å ha partert liket av Kim Wall. Det virker hele ulogisk og gir overhodet ingen mening, sier etterforsker Jan Jarlbæk til BT.

Han har etterforsket en rekke drapssaker for den danske Mordkommisjonen og for det europeiske politisamarbeidet Europol.

FORSVARER: Betina Hald Engmark og hennes klient begjærte løslatelse og opplyste at de ville anke gårsdagens fengslingskjennelse. Foto: Jens Dresling/Ritzau/NTB Scanpix
FORSVARER: Betina Hald Engmark og hennes klient begjærte løslatelse og opplyste at de ville anke gårsdagens fengslingskjennelse. Foto: Jens Dresling/Ritzau/NTB Scanpix Vis mer

- Hvorfor nekter han å ha partert liket? Vi vet jo ut fra obduksjonsrapporten at liket ble partert. Det var bare to personer på ubåten, så hvem er det som har gjort det? Om det hadde vært en skipspropell, vil rettsmedisinerne veldig raskt kunne se det, sier Kurt Kragh, også med bakgrunn i Mordkommisjonen, til samme avis.

Begge stusser også over at han kastet både Kim Walls og sin egen mobil over bord, og stiller seg også kritisk til at han ga en så omfattende forklaring allerede i fengslingsmøtet, som er hans aller første møte med retten.

Danmarks Radios rettskorrespondent, Trine Maria Ilsøe, oppsummerer gårsdagens rettsmøte på følgende vis.

- Bisarr

- Det mangler fortsatt svar på en rekke tekniske prøver angående parteringen. Politiet mangler svar på flesteparten av de tekniske undersøkelser fra ubåten og på Peter Madsen. Disse inneholder kanskje dødsårsak og når parteringen har funnet sted, sier hun til egen kanal.

Kommentator for svenske Aftonbladet, Oisin Cantwell, kaller Madsens forklaring for «bisarr».

- Det ble en noe merkelig forestilling med en mistenkt kriminell som, som en slags Julius Cæsar, viste stor forkjærlighet for å omtale seg selv i tredjeperson og som forklarte for dommeren at «Rakett-Madsen» er død, skriver han.

Han mener at på tross av den merkelige forklaringen, er det slett ikke sikkert at Madsen blir dømt for drap, og at det er påtalemyndighetenes oppgave å bevise det motsatt når Madsen forklarer at det skjedde en ulykke.

- Døde etter 20 sekunder

Påtalemyndigheten ved spesialaktor Jakob Buch-Jepsen mener Madsen drepte Wall, parterte henne og festet jernrør rundt i hvert fall overkroppen hennes, slik at hun skulle synke og ikke bli funnet.

Dagbladet var til stede i København byrett da Madsen avga forklaring i går.

- Kim fikk en en luke på 70 kilo i hodet da hun skulle opp i kommandotårnet etter Madsen. Han gled og mistet grepet på luka, og hun fikk den i hodet, leste aktor Jakob Buch-Jepsen opp fra Madsens første avhør dagen etter at han ble pågrepet.

UBÅTEN: Ifølge Peter Madsen døde Kim Wall da hun fikk en luke om bord på ubåten «Nautilus» i hodet. Foto: deadlinepress.dk
UBÅTEN: Ifølge Peter Madsen døde Kim Wall da hun fikk en luke om bord på ubåten «Nautilus» i hodet. Foto: deadlinepress.dk Vis mer

- Han kunne se hennes åpne kraniebrudd, og hun døde etter 20 sekunder. Han fikk panikk. Han ville senke ubåten og ta livet av seg selv, sier Buch-Jepsen.

- Dyttet henne over bord

Madsen forklarte videre at alle hans kritikere alltid har sagt at det han driver med er for farlig, og de fikk rett.

- Etter en pause på havbunnen fikk han tenkt seg om. Han heiste Kim opp med et tau, og dyttet henne over bord, sier Buch-Jepsen.

- Han ristet og var i sjokk, og seilte i sikksakk på hjem. Han har ikke forsøkt å gjøre rent og senket båten med vilje.

KARAKTERUTSPØRRING: I løpet av det fire timer lange fengslingsmøtet var det svært mange temaer som omhandlet Madsens person. Foto: deadlinepress.dk
KARAKTERUTSPØRRING: I løpet av det fire timer lange fengslingsmøtet var det svært mange temaer som omhandlet Madsens person. Foto: deadlinepress.dk Vis mer

Madsen påsto at han overhodet ikke har rørt liket bortsett fra å heise det opp.

Peter Madsen sier han står hundre prosent bak forklaringen. Like etter at den ble lest opp, måtte han ta plass i vitneboksen i retten. Der ble han stilt en rekke spørsmål.

Han sa blant annet at han ikke har møtt Kim Wall før, og at han hadde planlagt en tur med en annen kvinne dagen etter at han ble pågrepet. «Ubåt»-Madsen sier videre at han ved 300 tilfeller har vært alene med andre i ubåten.

Spurt om sadomasochisme

Peter Madsen får spørsmål fra aktor om han tilhører et sadomasochistisk miljø.

Han forklarer at han har vært interessert, men ikke så mye mer, men at han er meget interessert i seksuell utfoldelse.

- Jeg er interessert i kvinner som står ved sin seksualitet, men hvor det er tydlige grenser og respekt.

Videre sier han at han har hatt en hard, stressa periode på grunn av en rakettoppskytning som gikk i vasken uka før hendelsen med Kim Wall.

- Erotikk kan være et avbrudd fra en stressende hverdag, sier han, og forklarer at han har et åpent forhold til sin kone.

La seg til å sove

Madsen forklarer at det var mye blod i ubåten etter det han sier var en ulykke der han sklei og luka på ubåten traff Kim Wall i hodet.

Han fikk deretter spørsmål om han la seg til å sove.

- Jeg tok et par timer på øyet, fordi jeg var så trøtt, forteller han, og sier videre at han la seg til å sove bak en dør fra der hvor Kim Wall ligger.

UBÅT-MYSTERIET: Den danske oppfinneren Peter Madsen er siktet for drap på den 30 år gamle journalisten Kim Wall. Madsen har nektet skyld for uaktsomt drap, og sagt at han var alene da ubåten gikk under klokka 11.00 fredag utenfor København. Video: NTB Scanpix Vis mer

Han sier deretter at det er mye blod i ubåten.

Han får en rekke spørsmål på hvorfor han lempet henne over bord etter hun var død. Han forklarer at han gråt mens han gjorde det.

- Jeg er i en tilstand hvor jeg har besluttet at jeg ikke kan fortsette det livet jeg lever. En passende ende på Peter Madsen, det er Nautilus. Men jeg synes ikke det er en passende ende for Kim, sier han.

- Sko strømpebukse og truse datt av

Han sier hennes sko, strømpebukser og truse datt av da han skulle heise henne opp og bandt et tau rundt anklene hennes for å kaste henne over bord.

Han sier han kastet henne i vannet delvis påkledd, i hel stand, med sko, strømpebukser og truse av.

UBÅTEN: Dette bildet viser Madsens ubåt, «Nautilus». Politiet mangler fortsatt prøvesvar fra ubåten for å løse gåten.Foto: wwww.deadlinepress.dk
UBÅTEN: Dette bildet viser Madsens ubåt, «Nautilus». Politiet mangler fortsatt prøvesvar fra ubåten for å løse gåten.Foto: wwww.deadlinepress.dk Vis mer

Madsen kan ikke svare på hvor Kim Walls telefon er blitt av. Han innrømmer å ha hatt ei sag om bord på ubåten, men avviser at saga var med under denne turen. Politiet mener den ikke er funnet i hans verksted, hvor Madsen påstår at den er.

Madsen stiller spørsmål tilbake til aktor, som svarer at det er han som har et forklaringsproblem, ikke aktor.

Videre får Madsen spørsmål fra sin forsvarer om hvorfor han ikke kontaktet myndighetene.

Han forklarer at han ikke har mer å leve for. At han bare ønsket å senke ubåten og tilintetgjøre sin verden.

Madsen omtaler seg selv i tredje person, i pompøse ordelag. Han kaller seg selv «Raket-Madsen».

Forsvareren og Madsen bekrefter at saga som politiet mener de ikke finner henger på sin plass i verkstedet ved å peke den ut på politets bilder fra verkstedet.

Fant blod og hår

Påtalemyndigheten opplyser om at det er funnet blod og hår på andre rom enn der Peter Madsen mener Kim Wall lå etter fallet, og hvor han ikke har flyttet henne fra.

Underbuksene hennes er funnet i maskinrommet.

Et vitne hevder å ha sett Madsen gående til ubåten den aktuelle dagen med ei sag med oransje håndtak.

FANT OVERKROPP: Kim Walls overkropp er funnet partert, noe Madsen nekter for å ha gjort. Foto: Mads Claus Rasmussen / Scanpix Danmark / NTB scanpix
FANT OVERKROPP: Kim Walls overkropp er funnet partert, noe Madsen nekter for å ha gjort. Foto: Mads Claus Rasmussen / Scanpix Danmark / NTB scanpix Vis mer

Det er denne politiet mener de ikke har funnet, men Madsen mener er på bildet av ransakelsen i verkstedet.

Aktoratet avslutter med at det ikke kan være tvil om at Kim Wall er blitt partert og forsøkt skjult, og at det ikke er andre enn Madsen som kan ha gjort det.

Begjærte ham løslatt

Madsens forsvarer begjærer ham løslatt.

Hun mener politiet ikke kan bevise at det er noe annet enn en ulykke, og at politiet stort sett bare har lagt fram sladder og rykter om Madsens person. Ingen nye opplysninger, mener hun, bortsett fra skadene på liket, som hun mener ikke er beviser for at Madsen har gjort noe med Kim Wall.

Ifølge forsvareren holder usømmelig omgang med lik bare til seks måneder i fengsel. Derfor foreligger det intet grunnlag for fortsatt fengsling.

Madsen kan heller ikke påvirke etterforskningen om han er på frifot, argumenterte hun.