Plukker turist-bæsj

Drittjobb! Sist uke samlet prosjektdeltakere 25 liter mannebæsj fra Lofotodden nasjonalpark.

GOD TOALETTJOBB: Studentene Signe Raftevold Rue fra NMBU på Ås og Helena Slater fra universitet i Edinburgh i Skottland gleder seg med fulle bøtter etter vaskejobben langs turstiene i Lofotodden nasjonalpark. Foto: Rose Keller/NINA.
GOD TOALETTJOBB: Studentene Signe Raftevold Rue fra NMBU på Ås og Helena Slater fra universitet i Edinburgh i Skottland gleder seg med fulle bøtter etter vaskejobben langs turstiene i Lofotodden nasjonalpark. Foto: Rose Keller/NINA. Vis mer
Publisert

Smilende studenter og en like blid reiselivssjef viser fram plastbøtter med lokk.

Det kan se ut som de har funnet den gyldne fiskeplassen eller den hemmelige moltemyra i naturmektige Lofotodden nasjonalpark.

Smilene er ekte, men inntrykket bedrar. I bøttene er det fersk og årsgammel menneskelig avføring fra turister og turgåere i den nye (2018) nasjonalparken ytterst i Lofoten - forbi fiskeværet Reine.

I fjor var det 50 000 turister i terrenget i nasjonalparken i Moskenes og Flakstad kommuner.

Mange må på do underveis. I Lofotodden er muligheten de nakne fjellene og naturen ellers. Sommerens forsøk med å få turistene til å bruke bæsjeposer - plastsekk med kjemikalier og lekkasjefri folie utenpå der - blir fulgt med stor interesse av andre nasjonalparker og turområder.

RYDDER PÅ TOALETTET: Ingrid Myklebust (med spade) og Line Samuelsen (med plastsekk) i gang med ryddesjau på det åpne friluftstoalettet ved turstien i Lofotodden nasjonalpark. Foto: Kristian Jensen/De grønne øyene.
RYDDER PÅ TOALETTET: Ingrid Myklebust (med spade) og Line Samuelsen (med plastsekk) i gang med ryddesjau på det åpne friluftstoalettet ved turstien i Lofotodden nasjonalpark. Foto: Kristian Jensen/De grønne øyene. Vis mer

I uka før bæsjepose-forsøket startet fredag 7. juli, samlet «jegere» fra Norsk institutt for naturforvaltning (NINA), prosjektet De grønne øyene, Destination Lofoten, nasjonalparkens egne folk og studenter rundt 40 liter med menneskebæsj i terrenget.

Møkkaredskapen er spader og plastsekker. Og da saumfarte naturdetektivene bare to av de 20 kilometrene med stier i det bratte terrenget.

E. coli

Sist uke samlet prosjektdeltakere sammen nye 25 liter mannebæsj. Prøver av drikkevannkilder i nasjonalparken de par siste årene, viser en oppblomstring av E. coli-bakterier fra avføring. Det er ikke godt nytt for diare og magetrøbbel.

- Kjempegod respons blant turistene, melder både forsker Rose Keller i NINA og leder Line Samuelsen i Destination Lofoten.

Mange har brukt bæsjeposene, tatt dem med tilbake og lagt de i kontainer.

BØTTA FULL: Ikke bær, men menneskebæsj ble Line Samuelsens fangst i nasjonalparken. Foto: Ingrid Myklebust.
BØTTA FULL: Ikke bær, men menneskebæsj ble Line Samuelsens fangst i nasjonalparken. Foto: Ingrid Myklebust. Vis mer

- Vi har allerede bestilt 200 nye poser. De som har brukt dem, er veldig fornøyde. De sier at de er lette å bruke. Nå hører vi at også Lyngsalpene i Troms planlegger et slikt forsøk, sier NINA-forsker Rose Keller til Dagbladet.

FRA ALASKA TIL LOFOTEN: Rose Keller hadde ideen om bæsjeposer fra nasjonalpark i USA. Foto: Privat.
FRA ALASKA TIL LOFOTEN: Rose Keller hadde ideen om bæsjeposer fra nasjonalpark i USA. Foto: Privat. Vis mer

Hun kommer fra delstaten Oregon på USAs vestkyst. Da hun startet som forsker i NINA for tre år siden, hadde hun med bæsjepose-ideen fra tidligere arbeidssted Denali nasjonalpark i Alaska.

Plukker turist-bæsj

USA: Ikke pose, ikke adgang

- I noen nasjonalparker i USA må turister nå kvittere ut en slik pose før de får slippe inn i parken, sier Keller.

Hvorfor ikke bygge utedoer i Lofotodden nasjonalpark også?

Nasjonalparkforvalter Ole-Jakob Kvalshaug har svaret:

- I et slikt område skal det jo være færrest mulige menneskelige byggespor. Og utedoer må tømmes. Båter og skip kommer i stor grad ikke inntil land. Og kjøretøy kommer ikke fram i det bratte terrenget her. Helikopter hadde vært eneste mulighet, forklarer han.

Kan ligge i årevis

Hvor lang tid tar det før menneskelige spor av avføring blir brutt ned i åpen natur?

Professor Vigdis Vanvik ved Institutt for biologi forklarer i NRK-programmet Opptur sist helg:

AVFØRING: Rigmor Solem, seniorrådgiver i Statens naturoppsyn, vil en konkret type forsøpling til livs. Reporter: Jeanette N. Vik / Dagbladet Vis mer

- Dopapir kan bli brutt ned på to til fire uker. Det forutsetter at dopapiret blir gravd ned i jord med rikt innhold av mikroorganismer.

- Men på fjellgrunn her og sandstrender der folk telter, er det lite mikroorganismer. Det kan ta lang tid, kanskje år, før dopapiret blir borte.

- Nei, det er dårlig tone å legge fra seg dopapir ute. Grav det ned eller ta det aller helst med.

IKKE SLIK: Dopapir godt synlig utenfor stien. Det kan bli liggende lenge, ifølge professor. Foto: Rose Keller/NINA.
IKKE SLIK: Dopapir godt synlig utenfor stien. Det kan bli liggende lenge, ifølge professor. Foto: Rose Keller/NINA. Vis mer

Appelsinskall verre

Og hun er strengere hva angår å legge igjen våtservietter med plastinnhold, bananskall og appelsinskall i naturen:

- Appelsin- og bananskall tar ofte to år eller lenger på å bli brutt ned. Det henger sammen med at skallene inneholder sprøytemidler med stoffer vi ikke vil ha tilbake i naturen.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer