Plukket fra hverandre den første erklæringen

Psykiater Agnar Aspaas levnet liten tvil.

SER INGEN PSYKOSE: Rettspsykiaterne Terje Tørrissen (t.h.) og Agnar Aspaas i samtale med aktor Inga Bejer Engh.
Foto: Nina Hansen /Dagbladet
SER INGEN PSYKOSE: Rettspsykiaterne Terje Tørrissen (t.h.) og Agnar Aspaas i samtale med aktor Inga Bejer Engh. Foto: Nina Hansen /Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Metodisk og detaljert redegjorde psykiater Agnar Aspaas for hvorfor de forskjellige kriteriene for psykose ikke er oppfylt hos Anders Behring Breivik.

- Vi har ingen sikre holdepunkter for hallusinasjoner, vrangforestillinger eller tenkningsforstyrrelser. Heller ikke tre ukers døgnkontinuerlig observasjon har gitt psykosemistanker, sa Agnar Aspaas, en av de to rettspsykiatrisk sakkyndige som har konkludert med at Breivik ikke var psykotisk 22. juli, og dermed at han er strafferettslig tilregnelig.

Står på sitt Aspaas og Terje Tørrissen har derimot konkludert med at funnene som er gjort hos Breivik - blant annet hans storhetstanker om seg selv, forestillingene om et høyreekstremt terrornettverk og konspirasjonstanken om en muslimsk invasjon i Europa - ikke er uttrykk for paranoid schizofreni.

De passer bedre inn i diagnosen narsissistisk personlighetsforstyrrelse med dyssosiale trekk.

- Beskrivelsen av Knights Templar og ikke minst uniformen karakteriseres som teatralsk, eksentrisk og grandios. Det at han viljestyrt har diktet opp en framtidsvisjon kan likevel ikke forstås som uttrykk for psykose, sa Aspaas.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer