Plukket gardsguten

Bozena (44) kom som gulrotplukker til Lundstad gård i Oppland sammen med broren og fetteren. Tre år seinere giftet hun seg med sønnen på gården. Nå driver hun gård sammen med mannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Vinteren var den store skrekken. Da måtte jeg dra tilbake til Polen, mimrer Bozena Dyste.

Den ferdigutdannede bibliotekaren dro fra Polen til Norge for å plukke reddiker og gulrøtter. I bilen i 1986 satt også fetteren Janusz Starko og broren Pawet Busz. De ble millionærer på fiskekroker, og Bozena ble gårdbruker i Norge.

Forelsket

På Lundstad gård jobbet hun sammen med sønnen i huset, John Olav Dyste.

Ham så hun mer enn to ganger på, og tre år seinere var det to gift.

Hard jobbing til tross, sommeren kunne ikke bli lang nok for Bozena og John Olav. Hun var i Norge i knappe tre måneder hver sommer. Hver vinter måtte hun dra tilbake til hjemlandet.

Bozena kom tilbake til Norge hver sommer. Og det var selvfølgelig forelskelsen som lokket ekstra. I 1988 ble de to kjærester, i 1989 giftet de seg.

- Det sa bare pang, sier John Olav. I to år hadde det regnet kraftig. I 1988 kom sola, og Bozena ut av regntøyet. Da var John Olav sjanseløs.

Giftet seg i hemmelighet

De to besøkte hverandre vinterstid. Men det var ikke nok.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer