Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stillehavsøsters

Plukket på ei uke

Hittil i sommer er 23000 kilo knivskarpe stillehavsøsters fjernet fra 190 strender i Vestfold og Telemark.

STORE MENGDER: Strender i Vestfold og Telemark er ryddet for store mengder stillehavsøsters. Foto: Østersdugnaden
STORE MENGDER: Strender i Vestfold og Telemark er ryddet for store mengder stillehavsøsters. Foto: Østersdugnaden Vis mer

- Jeg er absolutt tilfreds. Vi hadde som mål at det skulle plukkes 20 tonn stillehavsøsters, og det har vi allerede nådd. Og vi skal holde på ut august, sier prosjektleder for Østersdugnaden, Kristian Ingdal i Vestfold og Telemark fylkeskommune.

SYLSKARPE SKJELL: Et dupp i havet kan bli en uhyggelig opplevelse dersom man ikke er forsiktig og ser seg for. Video: Celina Morken Vis mer

Stillehavsøsters er en uønsket og fremmed art som har hatt en eksplosiv vekst langs kysten i Sør-Norge.

For å begrense artens fremvekst, etablerte daværende Vestfold fylkeskommune og Fylkesmannen i Vestfold og Telemark, prosjektet «Østersdugnaden» i 2019.

23 tonn

Med Oslofjorden friluftsråd med på laget, og stor innsats fra innbyggerne ble det plukket 13 tonn på 146 strender og naturområder gjennom våren og sommeren i fjor, skriver Fylkesmannen i Vestfold og Telemark.

Hittil i år er det plukket rundt 23 tonn stillehavsøsters på omlag 190 strender, og dugnaden vil fortsette til ut august.

- Det hjelper på, men vi blir ikke kvitt denne arten. Dugnaden er til for å bevare strendene og bidra til at det blir mindre østers på strender og i badeområder, sier Ingdal.

For den uønskede østersarten har knivskarpe skjell som man kan kutte seg stygt på.

- Fjerner vi ett tonn østers fra ei strand, er det ett tonn mindre å kutte seg på. Folk er flinke til å melde inn, skryter prosjektlederen.

På bildet øverst i denne artikkelen kan man se forrige ukes fangst. To tonn eller rundt 100 sekker med østers, plukket ved Grimestad på Tjøme og i Vestfjorden i Sandefjord vest for Nøtterøy.

- Tatt i betraktning at vi har plukka godt over 20 tonn på tolv uker, er vel dette nærmest en gjennomsnittlig ukesfangst, sier Ingdal.

200 millioner egg

Rådgiver Dag-Roal Wisløff i Oslofjordens Friluftsråd forteller at stillehavsøsters er en av de fremmede artene som sprer seg raskest, da hvert skjell kan gyte opp til 200 millioner egg.

- Med mange hender over tid, kan man likevel ta tilbake ønskede områder som badestrender, sier Wisløff.

RETT ØST: Maria (20) og Elias (23) + blind date + østers for første gang = en veldig klein opplevelse. Video: Dplay. Vis mer

Da Norge på 60-tallet opplevde massiv østersdød, bestemte man seg for å importere den mer robuste stillehavsøstersen, i den tro at den ikke ville være i stand til å formere seg i våre farvann. Det var en tabbe.

Nå truer den for eksempel blåskjell som er viktig næring for andre arter, og stillehavsøstersen er i stand til å gjøre viktige bløtbunnsområder om til hardbunnsrev, noe som kan true fisk og fugleliv.

- Som en ny art her, har stillehavsøstersen få fiender. Dermed har den et konkurransefortrinn overfor andre arter, sier Wisløff.

Kirkemaling

Prosjektleder Kristian Ingdal i Østersdugnaden forteller at mye av fangsten er gått til kompostering, selv om noe blir valgt ut av fagfolk og deretter renset for matbruk.

Men det finnes planer for å øke nytteverdien av det uønskede skalldyret.

- Vi har et kulturminneprosjekt på gang. Skjellene kan brennes i ovn og bli til kalkmaling. Planen er at dette kan brukes til å male middelalderkirker, så det er jo artig, sier Ingdal.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!