Plukket ut ofre i klasserommet

Læreren (47) valgte kynisk ut sine ofre i klasserommet. Sårbare barn med spesielle behov for trygghet ble utsatt for grove seksuelle overgrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAMMERFEST (Dagbladet): Skolen skulle være et trygt sted, i stedet ble skolehverdagen et mareritt for hans elever.

I går startet rettssaken mot ham bak lukkede dører i Hammerfest tingrett. Barneskolelæreren erklærte seg skyldig i å ha misbrukt seks mindreårige gutter. Med skjelvende stemme innrømmet han også ha forgrepet seg på flere av dem over lengre tid. En av hans tidligere elever ble utsatt for gjentatte overgrep i over fire år.

Føler skam

Bare på et viktig punkt hadde han innvendinger: Han hevder at en av guttene var ti år da overgrepene tok til. Påtalemyndigheten mener gutten bare var åtte.

Deretter ble retten stengt, etter anmodning fra forsvareren og ofrenes bistandsadvokat. Tiltalte maktet ikke å forklare seg med tilhørere i salen.

- Han er skamfull. Siden han selv ble seksuelt misbrukt som barn mener han at det er lettere å forstå hvilke belastninger han har påført sine ofre, sier hans forsvarer, Cecilie Nakstad.

- Han tar ansvar for sine handlinger og er forberedt på både straff og å betale erstatning. Han har vurdert å skrive brev til ofrene, men har latt være fordi han er redd det kan bli feiltolket, sier Nakstad.

Allerede i 1987 ble mannen dømt for seksuelle overgrep mot sin stesønn. Han bodde da i Nordland. Like etterpå ble han ansatt som lærer i Porsanger kommune. Han var da en ugift og ensom mann uten voksen omgangskrets. I ti år forgrep han seg på barna ved skolen, før han omsider ble avslørt i 2001. Overgrepene fant sted i hans hjem, i bilen og på skolen.

- Hele tida visste han at han gjorde noe galt. Han har vært plaget av skyldfølelse og har levd i konstant frykt for å bli avslørt. I dag er han lettet over at spøkelsene er ute av skapet, sier Nakstad.

Nakstad sier at hennes klient sammenlikner seg med «en alkoholiker som erkjenner sitt misbruk, men som ikke har maktet å komme seg ut av det».

Vil behandles

Rettspsykiaterne mener mannen har opptrådt beregnende da han misbrukte sin posisjon som lærer og klasseforstander. Ifølge Avisa Nordlys skal hans ofre ofte ha vært sårbare barn med behov for ekstra oppfølging.

De sakkyndige mener det er stor fare for at mannen vil komme til å begå nye overgrep. Statsadvokaten vurderer derfor å kreve forvaring i stedet for fengsel. Selv ønsker læreren å sone en lang fengselsstraff ved «seksualforbryterprogrammet» ved Bergen kretsfengsel.

SEXTERROR MOT EGNE ELEVER: Dette er den pedofile lærerens klasse på skolen i Finnmark. Tre av guttene på bildet var blant hans ofre. Tiltalte sitter helt til høyre på bildet.