<strong>SER DU HJERTET?:</strong> Nye bilder av dvergplanten Pluto viser et hittil ukjent hjerteformet område. Bildet er tatt av romsonden New Horizon, som også har konstatert at dvergplaneten er større enn først antatt. Foto: NASA
SER DU HJERTET?: Nye bilder av dvergplanten Pluto viser et hittil ukjent hjerteformet område. Bildet er tatt av romsonden New Horizon, som også har konstatert at dvergplaneten er større enn først antatt. Foto: NASA Vis mer

Pluto er større enn tidligere antatt

I dag skal romsonden New Horizons passere Pluto.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Følg romsonden her

(Dagbladet): Snart skjer etter alt å dømme det både NASA og astronomientusiaster har ventet på i nesten ti år: Romsonden New Horizons skal passere Pluto 14.15 norsk tid.

Romsonden ble sendt opp for ni år siden, den 16. januar 2006, og blant dens viktigste oppgaver er å foreta vitenskapelige observasjoner av dvergplaneten Pluto.

Under forbipasseringen vil sonden ta hundrevis av bilder og målinger, som vil bli lagret i sonden og seinere sendt tilbake til jorda.

Fem milliarder kilometer Tirsdag skal den etter planen sende en bekreftelse på at den har kommet seg trygt forbi Pluto.

Allerede er det blitt klart at dvergplaneten er langt større enn det man tidligere har trodd.

Funn fra NASA-sonden New Horizons viser at Plutos diameter er 80 kilometer større enn tidligere antatt. Dvergplaneten har en diameter på 2.370 kilometer, ifølge romsondens funn.

New Horizons hadde mandag kveld reist nesten fem milliarder kilometer.

- Slutt å være så søt Tidlig tirsdag morgen skriver NASA på sin hjemmeside at Plutos «hjerte» er i ferd med å bli synlig for romsonden.

Det var i forrige uke verdenspressen omtalte det hjerte-formede området som var synlig på bildene New Horizons sendte hjem til jorda.

- Slutt å være så søt, skrev Washington Post, som også mente det nærmest virker som om planeten vet at det er gjester på vei.

Journalisten er ikke den eneste som har latt seg begeistre. Google har i dag endret logoen for å hylle New Horizons' passering av Pluto.

- Mister ikke nattesøvnen Ved 14-tiden tirsdag skal den passere Pluto på nært hold, ifølge sondens kontrollsenter i Baltimore.

<strong>PÅ VEI INN I SYNSFELTET:</strong> NASA melder tirsdag at det nyoppdagete hjertet er i ferd med å rotere inn i romsonden New Horizons synsfelt. Foto: NASA
PÅ VEI INN I SYNSFELTET: NASA melder tirsdag at det nyoppdagete hjertet er i ferd med å rotere inn i romsonden New Horizons synsfelt. Foto: NASA Vis mer

Under forbipasseringen vil sonden ta hundrevis av bilder og målinger, som vil bli lagret i sonden og senere sendt tilbake til jorden. Tirsdag kveld skal den etter planen sende en bekreftelse på at den har kommet seg trygt forbi Pluto.

Ifølge forskeren Alan Stern er sjansen for at New Horizons kolliderer med gjenstander og blir ødelagt, 1 til 10.000.

- Vi flyr inn i det ukjente. Jeg mister ikke nattesøvnen over dette, men i morgen kveld blir det litt drama, sier Stern.

I vår sendte «New Horizons» de første fargebildene noen sinne tatt av dvergplaneten Pluto og de omkringliggende månene. Siden april, har sonden kommet stadig nærmere, og sendt flere og bedre bilder av Pluto.

Engasjerte Pluto-fans Samme år som sonden ble skutt opp i 2006 mistet Pluto sin status som planet. Forskerne i NASA mener likevel informasjon om Pluto, som nå blir kalt en dvergplanet, og om rommet rundt, vil gi dem ny spennende kunnskap om solsystemet vårt, og solsystemene utenfor.

Det var dr. Michael Brown og kolleger ved California Institute of Technology som var direkte årsak til at Pluto ikke skulle få smykke seg med tittelen planet lenger.

Dagbladet møtte ham i 2012, og da fortalte han at han fremdeles fikk sinte telefoner og e-poster av Pluto-tilhengere som spør han hvorfor Pluto ikke lenger er en planet.

- Jeg tror det er de samme sjetteklassingene som ble opprørt i 2006, som nå er blitt voksne. De ringer alltid på fredager eller lørdager, og det er alltid lyden av fest i bakgrunnen, sa Brown til Dagbladet da.

(Dagbladet/NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer