SYNKEHULL: Fire mennesker er rapportert døde, etter at et massivt synkehull åpnet seg i en travel handlegate i den kinesiske byen Dazhou, like før klokka halv tre søndag ettermiddag. Video: CNN / People's Daily, China Vis mer

Stort synkehull oppsto i travel handlegate:

Plutselig åpnet bakken seg. Fire mennesker døde

Redningsaksjonen mislyktes.

Fire mennesker er rapportert døde, etter at et massivt synkehull åpnet seg i en travel handlegate i den kinesiske byen Dazhou, like før klokka halv tre søndag ettermiddag.

Dramatiske videoklipp fra åstedet viser mennesker som plutselig forsvinner ned i fortauet idet det kollapser under dem.

Ifølge South China Morning Post ble det første offeret reddet opp fra hullet like etter midnatt natt til mandag, men døde av skadene på vei til sykehuset. Ni timer seinere fant redningsmannskapene en person til, som også døde kort tid seinere. CNN skriver at de to var et par, som hadde giftet seg bare dager før hendelsen.

Redningsaksjonen fikk et uventet avbrudd søndag, etter en ny kollaps som førte til at betongblokkene raste ned i hullet mens flere redningsarbeidere var nede i det.

Det ble ikke rapportert noen skader som følge av kollapsen, men myndighetene har evakuert 200 husstander i området.

Har funnet de to siste

Etter hard innsats, klarte de 40 brannmennene som deltok i redningsaksjonen, å finne de to siste savnede tirsdag ettermiddag. Da hadde det gått to døgn siden synkehullet oppsto, og ofrene var allerede døde. De to var ifølge CNN en far og hans unge sønn.

- Den største utfordringen er den tykke asfalten og all jorda, sa en talsperson for brannvesenet som uttalte seg til den kinesiske kringkasteren CCTV tidlig i arbeidet, ifølge CNN.

Flere høyspentledninger og gassrør i bakken skal også ha gjort det vanskeligere å gjennomføre en effektiv redningsaksjon.

Hvordan oppstår sykehull?

Myndighetene har foreløpig ikke gått ut med årsaken til hvorfor det dødelige synkehullet plutselig kunne oppstå. Vanligvis skjer det når grunnvannet i bakken løser opp kalkstein i berggrunnen, ifølge Norges Geologiske Undersøkelse.

Da dannes det store hulrom som kollapser når de ikke lenger tåler vekten av jordmassene over dem.

Det skal imidlertid være mulig å overvåke denne typen risiko i berggrunnen, og dermed varsle før synkehull som dette oppstår.