Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Plutselig begynte det å dukke opp levninger på «Dødens øy»

Øya ligger utenfor østspissen av Bronx.

MASSIV GRAVPLASS: I løpet av 150 år har over én million New York-beboere blitt gravlagt på Hart Island. Foto: Seth Wenig / AP / NTB Scanpix
MASSIV GRAVPLASS: I løpet av 150 år har over én million New York-beboere blitt gravlagt på Hart Island. Foto: Seth Wenig / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tilstanden på Hart Island er alt annet enn hjertelig for tida. Stormer og tidevann har nemlig belyst øyas dystre forhistorie: Den rommer det som trolig er verdens største massegrav.

Grunnen til at øya har gjort comeback i nyhetsbildet, er at det nylig har dukket opp bilder av levninger som ligger åpenlyst.

Som en reaksjon på det, har rettsmedisinske antropologer fra New York dratt ut til øya for å se det med egne øyne.

På turen fant de 174 menneskebein, seks hodeskaller, seks kjevebein, 31 leggbein og 16 bekken som stammer fra mennesker, skriver nyhetsbyrået AP.

150 år

Siden 1868 har øya blitt brukt som gravplass for over én million New York-beboere med ukjent identitet. Der ble krigsfanger internert under den amerikanske borgerkrigen, og der har det også vært både mentalsykehus, fengsel, tuberkulosesykehus og forbedringsanstalt for unge gutter.

Carol DiMedios bestefar, Luigi Roma, ble gravlagt på Hart Island etter at han døde av tuberkulose i 1933. Barnebarnet synes ikke noe om utviklingen på øya.

- Når jeg hører folk snakke om erosjonen, tenker jeg alltid: «Er det hans bein? Kan noen av disse beina være hans?»

FORTSATT AKTIV: Fortsatt begraves mennesker på Hart Island, omlag 1500 hvert år. Foto: Seth Wenig / AP / NTB Scanpix
FORTSATT AKTIV: Fortsatt begraves mennesker på Hart Island, omlag 1500 hvert år. Foto: Seth Wenig / AP / NTB Scanpix Vis mer

Helt siden hun var et lite barn har hun prøvd å finne ut hvor bestefaren ble gravlagt. Men da hun endelig løste mysteriet, ville hun ikke fortelle det til familien sin.

- Da jeg fant ham, løy jeg og sa at han lå begravd på et vakkert sted med blå himmel, sjø, trær, grønt gress og måker. Jeg hadde ikke samvittighet til å fortelle familien at han lå på denne uhyggelige øya.

Hun ønsker nå at beina utforskes og DNA-testes, slik at familier som har slektninger begravd på øya, skal kunne lokalisere dem.

100 millioner kroner

Nå er det på høy tid å gjøre noe med problemet, mener lokale politikere. De ønsker at byrådet i tillegg til en planlagt utbedring verdt over 100 millioner kroner, skal omgjøre øya til en park og historisk område, selv om det fortsatt brukes som gravplass.

Planen om en millionutbedring kom som følge av at stormen «Sandy» herjet øya i 2012. Arbeidet var planlagt å starte i 2020, men nå har det imidlertid blitt framskyndet til 2019.

Menneskene som ble gravlagt på Hart Island var ofte hjemløse, uten familie, eller såpass fattige at familien ikke hadde råd til seremonielle gravferder. Foto: Seth Wenig / AP / NTB Scanpix
Menneskene som ble gravlagt på Hart Island var ofte hjemløse, uten familie, eller såpass fattige at familien ikke hadde råd til seremonielle gravferder. Foto: Seth Wenig / AP / NTB Scanpix Vis mer

Menneskene som ble gravlagt på Hart Island var ofte hjemløse, uten familie, eller såpass fattige at familien ikke hadde råd til seremonielle gravferder. Alle lik som ikke ble hentet av familien innen en måned, ble også fraktet fra likhusene til øya for å begraves.

- Oversett og glemt

- Dette er folk fra New York. Det er mennesker som er blitt oversett og glemt, mennesker som døde hjemløs og sykdomsutsatt. Og nå gjør vi dem til offer nok en gang, på deres aller siste hvileplass, sier byrådsrepresentanten Mark Levine.

Fortsatt begraves mennesker på Hart Island, om lag 1500 hvert år. Kroppene fraktes med ferje fra likhuset på Manhattans Bellevue Hospital hver og blir lagt i jorda av innsatte ved et fengsel i Bronx.

I motsetning til tidligere har de aller, aller fleste som stedes til den siste hvile her i dag en kjent identitet. Bortsett fra det, er selve begravelsene veldig lite forandret. Det er ingen seremonier, ingen salmer eller blomster. Bare døde mennesker som legges i jorda av innsatte fengselsfanger.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media