Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Plutselig ble alt rødt

Mystisk fenomen i Indonesia.

RØD HIMMEL: Dett er er ikke opptak fra en apokalyptisk film, men ekte bilder fra Jambi-provinsen i Indonesia. Reporter: Kristoffer Løkås Vis mer

En rekke poster på sosiale medier har de siste dagene dokumentert et svært spesielt fenomen i Jambi-provinsen på den indonesiske øya Sumatra:

Himmelen og landskapet er innhyllet i et kraftig rødskjær. Synet er ikke ulikt planeten Mars.

En lokal kvinne beskriver overfor BBC News fenomenet som ei slags tåke som «gjør vondt i øynene og halsen».

Eka Wulandari (21) sier flere har spurt seg om bildene fra Jambi kan være ekte.

- Det er et ekte bilde og video som jeg tok med mobilen min, sier hun.

Mikropartikler

Det indonesiske meteorologiske instituttet (BMKG) forklarer overfor Channel News Asia fenomenet med at mikropartikler i lufta sprer sollyset - såkalt Rayleigh-spredning.

Fenomenet er det samme som gjør at himmelen (vanligvis) oppfattes som blå, men fargeutslaget avhenger av størrelsen på partiklene, i forhold til lysets bølgelengde.

Professor Koh Tieh Yong ved Singapore University of Social Sciences forklarer overfor BBC at rødt lys opptrer når lufta har mye særlig små partikler på rundt 0,05 mikrometer (milliontedels meter) - typisk i perioder med mye smog. At bildene og videoene skriver seg fra midt på dagen, forsterker effekten.

Branner

Smogen skriver seg fra den sesongmessige omfattende brenningen av vegetasjon i Indonesia og deler av Malaysia, mellom juli og oktober. Ifølge det indonesiske direktoratet for naturkatastrofer er 328 724 hektar land svidd av i løpet av årets åtte første måneder.

Både store selskaper og småbønder bruker den tørre sesongen til å svi av vegetasjon som ledd i svijordbruk/svedjebruk. Metoden er forbudt i Indonesia, men er viden brukt likevel. Brenningen kommer ofte ut av kontroll og sprer seg til vernede skogsområder.

Store problemer

Skogbrannene har i år skapt store problemer. Skoler i Malaysia har måttet stenge på grunn av helsefare, mens flyavganger har vært kansellert på grunn av dårlig sikt, ifølge Channel News Asia.

Indonesias president Joko Widodo beordret i forrige uke strenge reaksjoner mot enkeltpersoner og selskaper som skaper skogbranner, men det hevdes at problemet ligger i utstrakt korrupsjon og svak styring fra lokale myndigheter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling