FLYDRAMA: Bloggeren Lene Orvik er omsider hjemme i Ålesund. Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet
FLYDRAMA: Bloggeren Lene Orvik er omsider hjemme i Ålesund. Foto: Fridgeir Walderhaug / DagbladetVis mer

Plutselig ble kabinen fylt av røyk, og passasjerene ropte «løp, løp, løp»

- Jeg fikk dødsangst, forteller bloggeren Lene Orvik om flymarerittet i Tyrkia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND/OSLO (Dagbladet): Et charterfly med norske turister om bord tok søndag morgen fyr på rullebanen rett før avgang fra Antalya i Tyrkia. Flyet skulle til Ålesund og Trondheim.

Ifølge flyselskapet Corendon Airlines var det 189 passasjerer og en besetning på syv om bord på flyet da brannen brøt ut. Passasjerene er i hovedsak norske statsborgere, men også personer fra Tyrkia var om bord. Flyet ble evakuert i løpet av få minutter - totalt 27 personer ble sendt til sykehus for en sjekk. Det skal kun ha vært snakk om lettere skader.

Klokken halv tolv søndag formiddag landet 168 av passasjerene fra ulykkesflyet i Tyrkia, på Værnes lufthavn ved Trondheim. 100 av disse reiste videre til Vigra.

En av dem var den kjente bloggeren Lene Orvik, som møtte Dagbladet i Ålesund i ettermiddag.

Orvik hadde vært ei uke i Antalya sammen med kjæresten Rolf Ivars familie, og var blitt hentet på hotellet klokka 01.

- Jeg har flyskrekk, og hadde grudd med veldig til å fly, sier bloggeren til Dagbladet.

På flyet fikk reisefølget seter rundt rad 20, og alt var normalt fram til flyet begynte å rygge og flyvertinnen leste opp sikkerhetsrutinene.

«Løp, løp, løp» - Så ble alt som i en film. Jeg så at folk helt fremst i flyet ble urolige, og flere reiste seg opp og ropte «løp, løp, løp», sier Lene Orvik.

- Jeg begynte å rope selv også, og ble hysjet ned av ei flyvertinne - før hun snudde seg og så røyken selv. Da fikk også hun panikk, og også betjeningen begynte å rope «løp, løp». Det ble totalt kaos, sier Orvik.

Hun holdt genseren foran ansiktet for å holde den kraftige røyken borte, og er fortsatt rystet etter hendelsen når hun møter Dagbladet:

- Alle måtte klare seg selv. Jeg så kjæresten min lengre bak og hoppet ut på sklia. Flere som hoppet før meg kom med ansiktet først, og slo hodet i bakken. Mange hadde også samlet seg på vingen, og hoppet derfra og slo seg.

Helt Kjæresten Rolf Ivar hadde hjulpet en familie med å komme seg ut, og Lene Orvik skryter av sin tapre mann.

- Han kom aller, aller sist ut, sier hun stolt.

Så sto følget overfor flere timer venting, før de til slutt kom seg på et nytt fly til Vigra via Værnes.

- Folk var dårlige og fortsatt i sjokk på vei hjem. Da vi landet på Værnes brøt passasjerene ut i spontan applaus. Jeg måtte kjempe med meg selv for å gå ombord i det nye flyet, jeg hadde dødsangst og var redd for å svime av.

- Mindre skader Passasjer Ivar Green fra Verdal opplyser at det kom røyk fra et skap foran i flyet. Han sier til NTB at også han opplevde tilløp til panikk.

- De åpnet nødutgangene fremme, og jeg åpnet den som jeg satt ved over vingen. Deretter begynte vi å ta oss ut på vingen, forteller Green.

Kommunikasjonskonsulent Can Daglioglu i Corendon Airlines spiller derimot hendelsen ned.

- Det kom røyk ut i kabinen, og ansvarshavende bestemte seg for å evakuere passasjerene og personalet. Flyet hadde mindre skader, og er nå tatt ut av tjeneste, sier han ifølge NTB.

Fadir legger til at årsaken til brannen er ukjent, men at den startet i cockpiten. Besetningen i cockpiten var svensk og flyet ble produsert i 2009.

RØYK: Et fly med norske charterturister tok fyr før avgang fra Antalya i Tyrkia lørdag morgen. Passasjerene ble evakuert gjennom nødutgangene. Flyet skulle til Trondheim og Ålesund. Noen av passasjerene skal ha pådratt seg skader da de hoppet ned fra vingene. Foto: Can Daglioglu / NTB Scanpix
RØYK: Et fly med norske charterturister tok fyr før avgang fra Antalya i Tyrkia lørdag morgen. Passasjerene ble evakuert gjennom nødutgangene. Flyet skulle til Trondheim og Ålesund. Noen av passasjerene skal ha pådratt seg skader da de hoppet ned fra vingene. Foto: Can Daglioglu / NTB Scanpix Vis mer