Plutselig ble Sandberg tatt for å være demonstrant

- Det ble litt høy temperatur en liten stund, sier Sandberg om Canada-turen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frp-politikeren Per Sandberg er i Canada som del av en delegasjon på seks nordmenn, blant dem stortingspresident Dag Terje Andersen (AP).

Natt til fredag deltok delegasjonen på et seminar om lakseoppdrett. På vei til seminaren havnet imidlertid Sandberg midt blant demonstrantene, og da ble Frp-representanten plutselig tatt for å være demonstrant selv.

Hendelsen kan du se i videoen over.

- Det ble en liten misforståelse midt i en hektisk periode. Jeg danna baktroppen for delegasjonen, og det ble litt høy temperatur en liten stund, sier Sandberg til Dagbladet.

Sandberg og Dag Terje Andersen var på forhånd klar over at engasjementet rundt lakseoppdrett kom til å være høyt i forbindelse med seminaret. Kritiske røster mener lakseoppdretten fører med seg lus, og at det i verste fall kan bety kroken på døra for villaksen Canada er så kjent for.

Flyttet arrangementet - Jeg og Dag Terje hadde sørget for å legge til rette for demonstrantene. Vi var forberedt på det. Det var derfor vi flyttet arrangementet, det skulle egentlig være på en øy, men vi ville sørge for at også de kritiske røstene skulle komme til orde, sier Sandberg.

At han en liten stund ble tatt for å være demonstrant, og dermed havnet i hissig diskusjon med en representant for Mainstream, det norskeide selskapet som står i stormens sentrum, tar han lett på.

De kritiske røstene ønsket han imidlertid velkommen.

- Vi ville ha en dialog med demonstrantene og hadde mange samtaler med dem. Vi hadde en lang dag med seminar, der alle skulle bli hørt, sier han.

- Noen skal skytes I forkant av seminaret var temperaturen imidlertid høy, på nettet ble det blant annet skrevet at det skulle brukes våpen.

- Det var mange krasse meldinger, blant annet at folk skulle skytes og sånn, sier Sandberg om det.

- Selvfølgelig er det motstand, men jeg er ikke sikker på at den er så veldig stor. Vi traff masse folk som snakker om at lokalsamfunnene deres, som sto i fare for å bli forlatt, nå blomstrer opp etter å ha fått nye arbeidsplasser. Så de aller fleste var fornøyde med norske bedrifter som hadde etablert seg der, sier Sandberg.

Mainstream er datterselskapet til norske Cermaq. Selskapet har fått massiv kritikk i Canada, særlig fra urbefolkningen. Laksemotstanderen Don Staniford har gjentatte ganger anklaget selskapet for miljøkriminalitet, og er på grunn av dette blitt saksøkt for æreskrenkelser.

- Mainstream Canada har tidligere anmeldt Staniford for en kampanje der han påstår at oppdrettslaks er kreftframkallende på linje med tobakk. En rettssak om det spørsmålet ble avsluttet i Vancouver i slutten av januar. Dom i denne saken er ennå ikke falt, opplyser Lise Bergan i Cermaq.