NØDETATER RYKKET UT: Sjøløven «Rubbish» ble funnet i storbyen San Francisco i går. Han vendte tilbake til byen fem uker etter at han var til behandling ved Marine Mammal Center. Foto: Adam Ratner/The Marine Mammal Center via AP
NØDETATER RYKKET UT: Sjøløven «Rubbish» ble funnet i storbyen San Francisco i går. Han vendte tilbake til byen fem uker etter at han var til behandling ved Marine Mammal Center. Foto: Adam Ratner/The Marine Mammal Center via APVis mer

Plutselig dukket «Rubbish» opp midt i San Francisco. Fem uker etter at han var til behandling

Et bilde på krisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sjøløven «Rubbish» dukket plutselig opp i San Franciscos gater i går, melder KTVU.

Redningsmannskaper fra Marine Mammal Center måtte hjelpe til for å fange det lille dyret, som blant annet forsøkte å gjemme seg under en bil. Politiet fikk først meldinger om at et dyr gjemte seg under en bil ved Divisadero Street, men politiet måtte tilkalle hjelp fra dyresenteret for å løse situasjonen.

Og dette var ikke det første møtet til «Rubbish» med lokalbefolkningen.

Selv om «Rubbish» kanskje overlever - er han blitt et bilde på krisen som herjer i California.

Kom tilbake Sjøløven ble nemlig behandlet med Marine Mammal Center etter at han ble reddet fra døden 8. februar. «Rubbish» var kraftig underernært og veide bare 13 kilogram.

23. mars ble han satt ut i naturen igjen. Fem uker seinere er han altså tilbake - midt i San Francisco.

Nå skal veterninærer undersøke hva som er galt.

Store problemer Minst 2 250 sjøløver, de fleste av dem unger, har så langt i år strandet og sultet på strendene mellom Santa Barbara og San Diego i USA.
Tallet er det største som noen gang er registrert av National Marine Fisheries Service.

De aller fleste av de 2 250 sjøløvene skylte inn på strendene i California i mars, og krisen omtales som den verste i sitt slag for pattedyret.

Tallet er nesten ti ganger høyere enn i fjorårets tre første måneder, og mer enn dobbelt så høyt som tilsvarende tall året før. Forskerne tror sjøløveungene strander i hopetall fordi det er mangel på naturlig bytte i havet.

Det tvinger mødrene til å svømme lenger fra land i jakten på mat, skrev NTB i april. Ungene blir dermed overlatt til seg selv i lengre perioder.

Endringene i næringskjeden i sjøløvenes hjemtrakter i Sør-California antas å skyldes oppvarmet vann som i sin tur er forårsaket av uvanlig svake vinder langs vestkysten. Disse vindene frakter vanligvis næringsrikt, kaldt vann fra dypet av Stillehavet nærmere overflaten.

Det gir større tilgang på sardiner, krøkle, ansjos, pilke og andre arter som sjøløven lever av, sier Michael Milstein, talsmann for Marine Fisheries Service. De svake vindene og de oppvarmede havstrømmene oppsto i 2013.

Utryddet? Om verden ikke klarer å unngå en global oppvarming på 4 grader, kan en av seks dyrearter stå i fare for å bli utryddet.

Ifølge en forskningsrapport trykket i det amerikanske tidsskriftet Science vil en oppvarming på 4 grader være en katastrofe for en stor del av verdens dyrearter, skriver NTB.

- Det haster å iverksette strategier for å begrense videre klimaendringer om vi skal unngå en opptrapping av global utryddelse, sier rapportens forfatter Mark Urban ved Connecticut-universitetet.

Analysen har gjennomgått 131 tidligere undersøkelser av virkningene som klimaendringer kan få på flora og fauna rundt om i verden. Forskerne fant at med en temperaturøkning på 2 grader står 5,2 prosent av artene i fare for å bli utryddet, mens en temperaturstigning på 3 grader setter 8,4 prosent av artene i fare.

«Om vi fortsetter den banen vi er på (i retning av en økning på 4,3 grader), vil klimaendringene true en av seks arter (16 prosent)», heter det i studien. Graden av utryddelse vil variere fra verdensdel til verdensdel.

Verst blir det i Sør-Amerika, der 23 prosent av dyreartene kan bli utryddet, mens tallet for Australia og New Zealand kan bli på 14 prosent. I Europa trues 5 prosent av artene av utryddelse, mens 6 prosent står i fare i Nord-Amerika.