Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Plutselig eksploderte smitten i Hongkong

Hongkong fikk kontroll på den lokale smitten. Så kom utenlandsfarerne hjem med smitte.

PÅ VEI HJEM: Passasjerene som landet på flyplassen i Hongkong mandag tok ingen sjanser, og har her på seg heldekkende beskyttelsesutstyr og ansiktsmaske. Fra og med onsdag får kun personer som bor fast i Hongkong slippe inn i millionbyen. Foto: AP Photo / Kin Cheung / NTB scanpix
PÅ VEI HJEM: Passasjerene som landet på flyplassen i Hongkong mandag tok ingen sjanser, og har her på seg heldekkende beskyttelsesutstyr og ansiktsmaske. Fra og med onsdag får kun personer som bor fast i Hongkong slippe inn i millionbyen. Foto: AP Photo / Kin Cheung / NTB scanpix Vis mer

Da coronaviruset eksploderte i Wuhan-provinsen i Kina, var det et sted, ganske tett på, som lenge knapt registrerte en eneste smittet: Hongkong.

Med sine 7,5 millioner innbyggere var det bare registrert 150 coronatilfeller i begynnelsen av mars. Til sammenlikning har vi i Norge per dags dato, med våre rundt 5,3 millioner innbyggere, 2619 bekreftede tilfeller.

SE TV: Siste nytt om coronakrisa. Vis mer

Kjente tiltak

Derfor er det ikke så rart at folk så til Hongkong, som altså hadde klart å begrense smitten til et minimum, mens viruset spredde seg over hele verden og herjet i fastands-Kina.

Det at det gikk så bra i Hongkong kan i stor grad føres tilbake til tiltakene som ble satt i verk ganske tidlig: kartlegge viruset, at folk holder avstand, flittig håndvask og bruk av masker og andre beskyttende klesplagg, skriver CNN.

I tillegg stengte Hongkong nesten alle veier til det kinesiske fastlandet.

Også i Hongkong jobbet folk hjemmefra i flere uker, men i begynnelsen av mars fikk flesteparten av Hongkongs 180 000 offentlig ansatte returnere til kontorene igjen.

Coronaviruset herjer verden over. Det er det ikke alle som tar hensyn til. Reporter: Emilie Rydning. Video: KameraOne Vis mer

Private arbeidsgivere fulgte i myndighetenes fotspor, og dermed var undergrunnen, som riktignok aldri hadde vært helt tom, full igjen.

Den første uka var det bare et fåtall nye smittetilfeller, men så kom det en voldsom økning. Fra 16. mars og fram til i dag har antall smittede mer enn doblet seg.

«Importert» smitte

Smitten er i stor grad «importert». Det dreier seg om innbyggere i Hongkong som kommer hjem fra reiser i utlandet. Over 90 prosent av tilfellene som er registrert de siste to ukene kan knyttes til folk som har kommet fra utlandet, ifølge South China Morning Post.

Ifølge lederen for Hongkong, Carrie Lam, kom de seg trygt gjennom «to epidemibølger».

- Den første bølgen var at vi var bekymret for smitte fra Fastlands-Kina, så vi igangsatte mange tiltak. Den andre bølgen var lokal smitte, med smitteklynger som kom fra middager og andre ting. Og nå står vi overfor den tredje bølgen, sa Lam på lørdag.

Lam peker også på at det ikke var unaturlig at beboerne i Hongkong begynte å slappe litt av i begynnelsen av mars, da myndighetene lot dem få dra tilbake til jobb, og antall nye smittetilfeller var få.

- I lys av de endrede omstendighetene og denne vanskelige og utfordrende bølgen som kommer av økning globalt, og det store antallet som kommer tilbake til Hongkong, så må vi tilpasse oss, sa Lam.

Strenge tiltak

Mandag innførte også Hongkong nye, svært strenge tiltak. Fra onsdag denne uka forbys innreise for alle tilreisende som ikke er fastboende i byen. Forbudet vil gjelde i minst to uker, skriver Bloomberg.

Barene i byen blir også nektet å servere alkohol i den samme tidsperioden. Samtidig varslet Lam at myndighetene i byen vil straffe folk som bryter karantenen hardere.

- Til de som har planer om å bryte karantene, til de som fremdeles vil dra ut for å møte venner; kan dere ikke begrense dere i en periode sånn at Hongkong kan vinne denne kampen, sa en beveget Lam mandag.

Lokale eksperter frykter nå at man også i Hongkong går inn i en ny fase der det vil være svært vanskelig å begrense smitten.

- Om ei uke eller to kan vi se utbrudd der vi ikke egentlig vet hvor folk har fått viruset. Kanskje noen som kom inn med infeksjonen ikke ble identifisert, spredde det til familiemedlemmer, som spredde det i lokalsamfunnet. Dette vil skje i Hongkong og i andre deler av Asia, sa Ben Cowling, professor i smittsomme sykdommers epidemiologi ved University of Hongkong til Time fredag, da Hongkong hadde registrert det høyeste antallet nye coronatilfeller i løpet av et døgn.

I skrivende stund er det registrert til sammen 356 tilfeller av coronavirus i Hongkong. 4 personer har dødd.

Importert smitte i Kina

CORONAVIRUSET: Mer en 300 000 tilfeller av covid-19 nå er rapportert til WHO, fra nesten hvert land i verden. - Pandemien akselererer, sier generalsekretær i WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Video: AP Vis mer

I Kina har det den siste tiden blitt meldt om flere dager uten nye smittetilfeller, men så var ikke tilfelle tirsdag.

Natt til tirsdag melder kinesiske helsemyndigheter at de har registrert 78 nye tilfeller av coronasmitte i landet siden mandag. Også der er flesteparten av tilfellene, 74, importerte fra utlandet, ifølge myndighetene.

Fra mandag til tirsdag har ytterligere sju personer mistet livet av covid-19 i Kina. I samme periode har også 456 mennesker blitt skrevet ut fra sykehus, skriver NTB.

Ett av de nye tilfellene er i Hubei-provinsen, og det er det første nye tilfellet på seks dager, skal man tro kinesiske myndigheter.

I Kina er det samme trend som i Hongkong. Antall tilfeller av importert smitte har steget den siste tida, samtidig som den lokale smitten har avtatt, skriver CNN.

Coronautbruddet startet som kjent i Hubei-provinsen i desember, og hele provinsen med storbyen Wuhan ble utpekt som virusutbruddets episenter.

I alt har Kina registrert 81 498 tilfeller av coronavirussmitte. 3274 mennesker har mistet livet. Hele 3153 av dødsfallene er registrert i Hubei-provinsen.

På verdensbasis er det nå registrert 381 679 bekreftede tilfeller av coronasmitte. 16508 mennesker har mistet livet.

Hele Norges coronakart