Opplevde marerittet:

Plutselig fikk sønnen (1) slag

En tidligere frisk og sprek gutt har pådratt seg hjerneskade etter å ha fått flere slag uten forvarsel.

HJERNESKADET: Uten forsvarsel fikk Blake Hanchett (1) hjerneslag. Foto: Kelly Munby / SWNS
HJERNESKADET: Uten forsvarsel fikk Blake Hanchett (1) hjerneslag. Foto: Kelly Munby / SWNS Vis mer
Publisert

Tolv måneder gamle Blake Hanchett fra Pocklington i England var som de fleste andre babyer: En sprek, blid og livlig liten gladfis.

Men 21. mars, like etter hans aller første bursdag, var Blake sammen med barnevakten da hun plutselig la merke til at guttens armer var helt slappe.

Blake ble i all hast fraktet til York Hospital for en sjekk. Der viste CT-skanningen at den lille gutten hadde fått hjerneskade som følge av hjerneslag.

Fikk flere slag

Blake ble overført til barnenevrologisk avdeling ved Leeds General Infirmary. Her ble han værende de neste 16 ukene sammen med mora.

I løpet av den tiden ble han rammet av minst fire slag til, skriver avisa The York Press.

FØR: Blake Hanchett (1) før hjerneslagene. Foto: GoFundMe
FØR: Blake Hanchett (1) før hjerneslagene. Foto: GoFundMe Vis mer

Etter 16 uker kunne lille Blake endelig få komme hjem til faren Chris og søsteren Vienna. Men hjerneskaden har gjort gutten helt ute av stand til å kunne gå.

Medfødt

I et intervju med The York Press, forteller faren at sønnen fikk slag som følge av at han er født med trange halspulsårer som er plassert på hver side av halsen.

Han har også innsnevrede blodårer som ikke kan behandles.

- Legene sa at det er sjeldent at noen så unge får hjerneslag, men at det er vanligere enn man tror, forteller Chris Hanchett.

Kan gi hjerneslag

Ifølge Norsk Helseinformatikk (NHI) er sprekkdannelse i halspulsårer årsaken til anslagsvis to prosent av alle hjerneslag.

BRANN: Sommeren tok en dramatisk vending for Lilli Bendriss da hun måtte evakuere boligen sin i Marbella. Les hele saken på Se og Hør Pluss. Video: Privat / Jacob Geir Grimsmo Vis mer

Blodansamlingen inne i blodåreveggen buler innover mot hulrommet i blodåra. Dette kan medføre forhindret blodstrøm - i verste fall kan det bety full stopp av blodstrømmen.

Hvis det skulle bli full stopp, blir konsekvensen et hjerneslag. Det betyr at en del av hjernen mister blodforsyningen og oksygentilførselen.

NHI oppgir at sprekkdannelse i halspulsårer er en hyppigere årsak til hjerneslag hos personer som er yngre enn 45 år.

Trenger utstyr

Tanta til ettåringen, Samantha Munby, har opprettet en pengeinnsamling på GoFundMe for å hjelpe til med nødvendig utstyr for nevøen.

OISANN: Dette minner om noe Mr. Bean kunne gjort. Video: Non Stop TV / Dagbladet Vis mer

I skrivende stund har det blitt samlet inn over 35 000 norske kroner.

- Han har fått forskjellig utstyr og maskiner som er helt avgjørende for å dekke helsebehovene hans framover, skriver Mundy på GoFundMe.

- Samtidig er det en del utstyr som sykehuset ikke har vært i stand til å tilby, men som ville utgjort en enorm forskjell, fortsetter hun.

Hopper i strikk for nevøen

Som en del av pengeinnsamlingen skal tanta hoppe i strikk fra den 37 meter høye brua Larpool Viaduct i Whitby. Det er noe hun tidligere har sverget at hun aldri skulle gjøre.

- Jeg vil kaste frykten min til side for Blake og hans familie, og ta steget - eller sannsynligvis bli dyttet, sier hun før hun avslutter:

- For den frykten jeg opplever, kan ikke sammenliknes med det Blakes familie gjennomgår hver dag.

Strikkhoppingen skal etter planen skje 7. august.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer