Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Plutselig forsvant Kims onkel fra 17 filmscener

Diktator-Kims høyre er nå fjernet fra makta.

VAR INNE I VARMEN: Jang Song-thaek var nær både far og sønn Kim, men skal nå være fjernet fra maktapparatet. Foto: REUTERS/Kim Hong-Ji/NTB scanpix
VAR INNE I VARMEN: Jang Song-thaek var nær både far og sønn Kim, men skal nå være fjernet fra maktapparatet. Foto: REUTERS/Kim Hong-Ji/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord-Korea-diktator Kim Jong-un styrer et av verdens mest lukkede land.

Hvem som egentlig bestemmer hva, og hvordan de politiske prosessene foregår, blir ofte en gjettelek for observatører på utsiden.

I disse dager handler gjetteleken om Kims onkel Jang Song-thaek.

I 2011 ble det hevdet at Nord-Korea var i ferd med å gå fra én sterk leder til et mer kollektivt styre. Den gang ble det hevdet at
Kim Jong-un skulle styre sammen med sin onkel Jang Song-thaek og militæret.

Ifølge det offisielle nyhetsbyrået KCNA er Jang Song-thaek fjernet fra alle stillinger han hadde, for angivelig å ha bygd opp en alternativ maktbase til den sittende ledelsen.

Sør-Koreas etterretningstjeneste informerte ifølge nyhetsbyrået AP i forrige uke om at Jang Song-thaek trolig var sparket, i kjølvannet av at to av hans støttespillere ble henrettet, beskyldt for korrupsjon.

Klippet ut Etterretningsrapporten er ifølge AP blitt møtt med skepsis, da sørkoreansk etterretning har hatt varierende kvalitet på informasjonen fra nabolandet i nord. Men spekulasjonene tiltok i styrke da onkelen var fjernet fra en propaganda-«dokumentar» som vises jevnlig på nordkoreansk TV.

Jang var med i originalversjonen, men i versjonen som har blitt sendt de siste ukene, er han klippet helt ut, skriver AP. Han var egentlig med i 17 av scenene, men er nå fjernet. Filmen skal i hovedsak vise diktatoren og hans støttespillere på inspeksjon på ulike militære installasjoner.

Jang ble i 2009 medlem av den nasjonale forsvarskommisjonen, det øverste styrende rådet som ble ledet av Kim Jong-il.

Uten voksen-hjelp I april i år skrev Dagbladets Morten Strand i en kommentar at Jang Song-thaek var en av landets politikere som ønsket økonomiske reformer.

New York Times-kommentator Nick Kristof skrev tidligere denne uka på Twitter at en sparking av Jang ville være bekymringsverdig fordi Kim Jong-un da ville styre landet «uten hjelp av voksne».