Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Plutselig forsvant kjæresten hennes sporløst. 18 år senere fikk hun vite at han var hemmelig agent og at alt var en løgn

Nå har de møtt hverandre igjen.

LURT: Både Helen Steel (venstre) og Kate Wilson ble lurt inn i forhold av politi som opererte under falsk navn for å infiltrere miljøene de var en del av. Foto: Ken McKay/ITV/REX Shutterstock/NTB Scanpix
LURT: Både Helen Steel (venstre) og Kate Wilson ble lurt inn i forhold av politi som opererte under falsk navn for å infiltrere miljøene de var en del av. Foto: Ken McKay/ITV/REX Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 1987 ble John Dines, som på daværende tidspunkt var ansatt i London-politiet, tildelt identiteten til en åtte år gammel gutt som hadde dødd som følge av leukemi.

Med sitt nye navn, John Barker, infiltrerte han det som av politiet ble beskrevet som et venstreradikalt miljø i den engelske hovedstaden. Det var i løpet av denne tiden han møtte Helen Steel.

Steel var en del av miljøet Dines hadde som oppdrag å etterforske. De to ble romantisk involvert og etter hvert kjærester, men plutselig en dag i 1992 forsvant han sporløst.

Først 18 år etter forsvinningsnummeret fikk Steel vite sannheten - at mannen som hadde vært hennes kjæreste i to år egentlig var politimann som opererte under hemmelig identitet.

Flyttet Den britiske storavisa The Guardian skriver at Dines fortalte til kjæresten at han «ville tilbringe resten av livet sitt med henne«, men at han også var i ferd med å bryte sammen. At han ville rømme fra sine «indre demoner».

Han sa at foreldrene hadde misbrukt ham da han var liten, og i mars 1992 forsvant han. Historien han fortalte Steel var at han ikke orket mer, og at han hadde flyttet til Sør-Afrika, men i virkeligheten bodde og jobbet han fortsatt i London fram til 1994.

Deretter flyttet han til New Zealand, men i 2002 så London-politiet det som en nødvendighet å flytte ham til Australia og ordne ham en ny jobb der. Steel var nemlig på sporet av kjæresten som forsvant.

Jakt Steel forteller at hun til å begynne med ikke visste hvor hun skulle gjøre at seg etter at Dines forduftet. Hun beskrev det som en «følelsesmessig berg-og-dal-bane», og at hun ikke visste om han var død eller levende.

Hun startet så en lang jakt for å finn ham. Hun fikk tak i et fødselssertifikat som ledet henne til en familie i Derby. Der visste ingen hvem han var. Det neste sertifikatet ledet henne til den åtte år gamle gutten som døde av kreft - dekknavnet til Dines.

- Jeg visste ikke engang navnet på mannen jeg hadde vært i et forhold med. Det var som om noe ble revet bort, men det var ikke noe jeg kunne snakke med andre om, sier Steel.

Det var først i 2010, 18 år etter at han forsvant, at hun fant ut at hennes tidligere kjæreste var politimann og arbeidet med å infiltrere miljøet hun selv var en del av. Det skriver BBC.

Møttes igjen På søndag, ganske nøyaktig 24 år etter at det to så hverandre sist, konfronterte Steel sin tidligere kjæreste på en flyplass i Sidney. Dines. Hun hadde fått rede på at han jobbet ved en politiskole i byen og at han skulle møte en gruppe indiske politistudenter som skulle læres opp der.

Steel forteller at Dines kom med en uforbeholden unnskyldning overfor henne, og at han var lei seg for all sorg og skade han har påført henne.

Likevel er Steel bekymret. Det faktum at Dines er involvert i opplæringen av nye politirekrutter gjør at hun frykter at de skal læres opp i tilsvarende metoder som det hun ble utsatt for.

Den australske politiskolen understreker at Dines bare er ansatt i en administrativ stilling, og at han ikke har noe med den faktiske opplæringen å gjøre. Selv sender Dines følgende epost til The Guardian.

- Som dere allerede er klar over møtte jeg Helen Steel den 6. mars, og jeg ga henne en personlig og uforbeholden unnskyldning. Jeg akter ikke å kommentere denne saken ytterligere.

Unnskyldning Det britiske politiet har også kommet med en unnskyldning til alle kvinner som har opplevd liknende situasjoner som det Steel ble utsatt for.

- Det har kommet for en dag at enkelte politioffiserer som har arbeidet under skjult identitet for å infiltrere protestgrupper, har gått inn i forhold med kvinner i miljøet. Dette er manipulativt og feil, sier assisterende politisjef Martin Hewitt i en uttalelse.

Han poengterer også at det er irrelevant om agentene hadde følelser for kvinnene eller ei.

- Jeg er enig i at disse forholdene er et brudd på kvinnenes menneskerettigheter, og maktmisbruk fra politiets side. Seksuelle forhold mellom agenter som bruker dekknavn og vanlige borgere skal ikke skje.