«SPØKELSESBY»: Hangzhou er tømt for to millioner mennesker for å sikre kinesiske myndigheter full kontroll over G20-møtet i den østkinesiske byen. Resultatet er et sentrum som framstår nærmest dødt. Hele byen er gitt fri fra jobb. Foto:  AFP PHOTO / NICOLAS ASFOURI / 
«SPØKELSESBY»: Hangzhou er tømt for to millioner mennesker for å sikre kinesiske myndigheter full kontroll over G20-møtet i den østkinesiske byen. Resultatet er et sentrum som framstår nærmest dødt. Hele byen er gitt fri fra jobb. Foto:  AFP PHOTO / NICOLAS ASFOURI / Vis mer

«Spøkelsesbyen» Hangzhou tømt før G20-møtet

Plutselig forsvant to millioner mennesker fra den kinesiske byen

Frykt for bråk og opptøyer under G20-møtet skal være årsaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kinesiske myndigheter skal ha «overbevist» - enten ved tvang eller ved mildere midler - minst to millioner mennesker til å forlate hjemmene sine i storbyen Hangzhou øst i Kina og gi plass til verdens mektigste ledere.

Hangzhou huser vanligvis seks millioner mennesker, men beskrives nå som en «spøkelsesby». Frykt for bråk og opptøyer mens G20-toppmøtet går av stabelen i byen 4. og 5. september skal være årsaken til at myndighetene tømte gatene, bekrefter avisa The Guardian.

The New York Times skriver at ansatte i offentlig og privat sektor er gitt en ukes fri fra jobb, mens migrantarbeidere rett og slett er sendt hjem til sine bosteder på landsbygda. Myndighetene har i tillegg stengt flere fabrikkanlegg og plassert dissidenter under husarrest så lenge verdens mektigste ledere besøker Hangzhou.

Ved å tømme gatene for mennesker og sende en tredjedel av Hangzhous seks millioner innbyggere ut av byen, ønsket kinesiske myndigheter å vise verdenslederne Kinas beste side, blottet for demonstrasjoner og opptøyer.

Exodus

The Guardian hevder at journalistene som besøker Hangzhou i forbindelse med G20-møtet neppe glemmer byen med det første. «Spøkelsesbyen» Hangzhou-sentrum framstår som nå, skal visstnok være et forstemmende syn, skriver avisa.

Også statlige medier i Kina har omtalt masseutvandringen, og benyttet ordet «exodus» for å beskrive operasjonen. Exodus er også det engelske navnet på Andre mosebok, hvor jødenes tid etter reisen ut av Egypt som kjent skildres.

China.org hevder at svært mange av Hangzhous innbyggere med glede vil benytte muligheten til å ta seg en ekstra ferietur. Ifølge det statlige mediet tilbyr mange fly- og togselskaper også billigere billetter til Hangzhou-beboere i dagene G20-møtet er i byen deres.

TOMME VEIER: Lite rushtidsproblemer å få øye på i Hangzhou under G20-møtet. Foto: AFP PHOTO / NICOLAS ASFOURI 
TOMME VEIER: Lite rushtidsproblemer å få øye på i Hangzhou under G20-møtet. Foto: AFP PHOTO / NICOLAS ASFOURI  Vis mer

The Guardian hevder derimot at mange av dem som ikke tok i mot oppfordringen om å forlate Hangzhou ble plassert i husarrest.

- Folk kunne få sparken

The New York Times har også snakket med flere Hangzhou-beboere som føler at de ikke har noe annet valg enn å forlate hjembyen.

- De sa til oss at dette var en engangshendelse, og at dersom noe skjedde mens Obama er her, så kunne folk på sparken, forklarte Li Yindeng til den amerikanske avisa.

Yindeng ble derfor pent bedt om å stenge sin nuddelforretning i Hangzhou.

Å tømme byen for mennesker er ikke det eneste trikset kinesiske myndigheter har benyttet seg av for å ha full kontroll under G20-møtet. The Guardian melder at 760 000 frivillige, mange av dem eldre, er satt i arbeid for å patruljere gatene og melde fra til politiet dersom de ser noe mistenkelig. Sivilistene bærer røde armbånd for å vise offentligheten deres rolle.

Journalistene som har dekket G20-møtet er ifølge The Guardian nærmest fotfulgt av engstelige sikkerhetsagenter fra kommunistpartiet, og det skal knapt nok ha vært Hangzhou-beboere å se på gata.

I løpet av G20-møtet har Obama blant annet hatt samtaler med Kinas president Xi Jinping om de betente områdene i Sør-Kinahavet.

RO I STORBYENS KJAS OG MAS: De som er igjen i Hangzhou har rikelig med plass å boltre seg i - selv midt i sentrum. Relativt rolig virker det også. Foto: AFP PHOTO / NICOLAS ASFOURI 
RO I STORBYENS KJAS OG MAS: De som er igjen i Hangzhou har rikelig med plass å boltre seg i - selv midt i sentrum. Relativt rolig virker det også. Foto: AFP PHOTO / NICOLAS ASFOURI  Vis mer