SPIDDES I HALSEN: Den 23 år gamle tyrefekteren Daniel Garcia Navarette skulle debutere som tyrefekter foran 10 000 mennesker. Seansen går alvorlig galt da den unge matadoren gjør en katastrofal feil - og oksen går til angrep. Video: AP via Dennis og Joy Tsai Vis mer Vis mer

Tyrefekting:

Plutselig gjør han en katastrofal feil, og oksen griper sjansen

Tyrefekteren fikk hard medfart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Spanske Daniel Garcia Navarrete gjorde sin debut som tyrefekter i Las Ventas i Madrid i går, da det gikk galt.

Videoopptakk av hendelsen viser hvordan oksen ikke lar seg lure av den røde duken, og får tak i den 23 år gamle mannen.

Flere andre tyrefektere strømmer til for å distrahere oksen, men ikke før den har rukket å stange Navarrete flere ganger. Samtidig kan man høre hvordan tilskuerne roper ut.

Omfattende skader

De 10 000 tilskuerne på den tradisjonsrike arenaen trodde først at 23-åringen bare hadde fått et dypt sår i låret, men det viste seg at oksens horn også hadde gitt ham store skader i halsen.

Han skal også ha fått skader i tunga, munnen og brudd i kragebeinet.

Tilstanden var lenge alvorlig for debutanten, men de siste meldingene tilsier at han skal være utenfor livsfare og på bedringens vei.

Han vil bli skrevet ut fra sykehuset i løpet av uka, men det er uklart når han vil være tilbake i ringen igjen. Det forteller hans agent til den spanske avisa El Mundo.

«Caporal»

En rekke tyrefektere har fått stygge skader den siste tiden. Det er bare halvannen uke siden Antonio Romero fra Mexico ble hardt skadd under et stevne i Mexico.

Tyrefekteren skulle spinne rundt sin egen akse da han mistet balansen, og falt overende.

Oksen, som ifølge YouTube-videoen heter «Caporal», grep muligheten som dukket opp, og stanget Romero i rumpa.

Det 28 centimeter lange hornet trengte gjennom tyrefekterens tynne bukser, og Romero ble liggende og vri seg i smerter.

Skrek i smerte

I april i fjor ble tilskuerne på den tradisjonsrike La Meastranza-arenaen i Sevilla vitner til liknende scener da den 19 år gamle tyrefekteren Andres Roca Rey fikk samme behandling.

Utrolig nok slapp han fra nærkontakten med det over 500 kilo tunge dyrets horn med lettere skader.

Det var ifølge både Daily Mail og Huffington Post tilløp til panikk på arenaen, da dyret løftet 19-åringen opp på sitt venstre horn og ristet ham mens han skrek i smerte.

Andre tyrefektere kom løpende til og distraherte oksen, mens Roca Rey reiste seg opp. Det viste seg at oksens horn bare hadde sneiet låret til tyrefekteren, som så tok en seiersrunde for de frammøtte - dette til øredøvende applaus fra blant annet den spanske kongen Juan Carlos som var på truibunen.

Dette er heller ikke første gang den unge tyrefekteren såvidt slipper unna med helsa i behold. I november 2015 mistet han to fortenner etter at en okse stanget ham i munnen.

«Piraten»

For tre uker siden var det tyrefekteren Juan Jose Padilla det gikk ut over da han gikk i ringen i Valencia.

Padilla, som går under tilnavnet «Piraten» på grunn av sin karakteristiske øyelapp, mistet glassøyet sitt i det harde sammenstøtet, og fikk omfattende skader i det høyre låret og i brystet.

Han fikk umiddelbart tilsyn av helsepersonale på arenaen, før han senere ble flyttet til sykehuset.

Padilla mistet også øyet i tyrefekterarenaen. Det skjedde i Madrid i 2011, og han fikk ytterligere skader da han ikke klarte å unnvike oksen under et stevne i Zaragoza i oktober i fjor. Det skriver El Pais.

Kontroversielt

Tyrefekting er utbredt i den spansktalende delen av verden, og i 2013 fjernet Spania alle forbud mot den kontroversielle underholdningsformen. Dette til tross for at dyrevernere og motstandere av den flere hundre år gamle tradisjonen hadde arbeidet hard for å påvirke de folkevalgte til å stemme nei i avstemningen.

Oppropet til støtte for forslaget om å gjøre tyrefekting til offisiell kulturarv fikk ifølge britiske BBC 590 000 underskrifter.

I november samme år dukket det også opp bilder fra den årlige Toro Jublio-festivalen i landsbyen Medinaceli nordøst for Madrid. Bildene viser okser med det som tilsynelatende ser ut til å være brennende horn.

Dyrevernere slo raskt alarm om festivalen. WEEAC påpeker at Spania er kjent for sin rike kultur og lange tradisjoner, men mener flere av disse medfører dyreplageri mot okser.

- Festivalen handler om å brenne levende okser foran lokale innbyggere og turister. Oksene blir drept for å underholde, og det kan ikke fortsette, skrev de på sidene sine.

Arrangementet skjer årlig i november, og samler opptil 4000 publikummere.

GÅR GALT: Matador Lea Vicens vakte harme i fjor da hun hoverte med okseører. Nå har hun fått skikkelig rundjuling. Vis mer