<strong>SKREDFARE:</strong> Familiehytta på Sarnes i Finnmark fikk plutselig en hengeskavl med snø hengende over seg. Foto: Scanpix
SKREDFARE: Familiehytta på Sarnes i Finnmark fikk plutselig en hengeskavl med snø hengende over seg. Foto: Scanpix Vis mer

Farlig påskefjell

Plutselig hang det en hengeskavl av snø truende over hytta: – Skremmende å tenke på

Hele familien hadde planlagt å reise på påskeferie, men så fikk de tilsendt et bilde fra naboen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): – Nå sitter vi hjemme og ordner påske hjemme i Honningsvåg, sier Bente EB. Andreassen.

Sammen med ektemannen og resten av familien hadde hun planlagt å feire påske på familiehytta som ligger på Sarnes i Finnmark.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 30.01.2013 SNØSKRED: På grunn av den store snøskredfaren i fjellene bestilte Statens Vegveset 29. januar et helikopter - som fikk i oppdrag å framprovosere et snøskred. Det hele ble ganske så spektakulært. Video: Stian Andreasen Vis mer

Mandag var ektemannen oppe på hytta for å sjekke et problem med avløpet. Det var mye snø i området, men planen var likevel å reise på hytta og feire påske med resten av familien.

Hadde tenkt å reise

– Han var her tidligere denne uka. Da var det ikke så ille. Vi hadde tenkt å reise helt til i morges, da jeg fikk tilsendt et bilde fra ei venninne, sier Andresen til Dagbladet.

Bildet viser en diger hengeskavl med snø som henger truende over hytta.

Det var Finnmarksposten som først omtalte saken.

Andreassen forteller at hengeskavlen har kommet på under et døgn. Hun er glad for at de ikke rakk å komme seg på hytta tidligere.

– Det er litt skremmende at det ble så mye snø på så kort tid på et så lite fjell. Det er egentlig bare en bergknaus, sier hun.

Skredfare overalt

– Det har gått kjempefort å få skavlen så stor. Vi var bare to voksne som skulle dit først, men vi ventet barn og barnebarn, forteller hun.

Andreassen forteller at hytta har vært i familiens eie siden 1949. Siden barna var små har det vært en tradisjon å feire påske på Sarnes.

– Det blir jo noen år. Eldste datteren vår er 32 år nå. Det blir litt rart å ikke feire der, sier Andreassen.

Andreassen forteller at de likevel ikke hadde kommet seg på hytta uansett grunnet rasfare over veiene i området.

– Veiene er stengt grunnet snøskredfare. Sånn har det vært i 14 dager. Bildet av hytta er spektakulært, men her kjører folk til skole og barnehage mens de er truet av skredfare. Her om dagen måtte biler reddes via sjøen fordi de ble stengt inne mellom to skred på veien, forteller hun.

Farlig påskefjell

Ifølge NTB er redningsmannskaper i høyberedskap over hele landet grunnet stor skredfare.

Så langt i påsken har Røde Kors registrert en nær dobling i antall skader fra i fjor.

Seinest natt til søndag gjentok Hovedredningssentralen (HRS) advarselen om at årets påskefjell kan være farlig.

– Skredfaren er fortsatt betydelig i det aller meste av Nord-Norge. I varslingsområdet Vest-Finnmark er skredfaren stor. Vis vett, vær varsom, oppfordrer HRS på Twitter.

I går kveld lyste snøskredvarselet rødt for Finnmarkskysten, Vest-Finnmark, Nord-Troms og Lyngen. Røde Kors gikk ut og advarte skiløpere mot farlige områder.

Ustabile forhold

Faregrad 4 betyr at store snømengder og vind gir omfattende ustabile forhold, og at det høyst trolig kommer naturlig utløste skred. Dermed er oppfordringen klar: Unngå alt skredterreng.

– Faregrad 4 må man ta på alvor. Hold deg unna skredterreng, og spesielt der det er helling over 30 grader. Toppturene bør du spare til dager med mindre skredfare, men det finnes heldigvis mange andre fine turer du kan gå, oppfordrer Kjersti Løvik, leder for Landsråd Hjelpekorps.

Ellers i landet er det fremdeles faregrad 3 i store områder, noe som indikerer betydelig fare. Det kan også være høyere fare lokalt i områder, som søndag da det gikk et skred i Hallingdal hvor det er faregrad 2.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer