Plutselig høljet det ned: - Vi har aldri sett liknende

I går anslo politiet at det kan være skader for millioner etter styrtregnet på Toten. Espen Madsens gård er den som ble hardest rammet.

OVERSVØMMELSE: Tirsdag ble deler av Toten rammet av kraftig nedbør. Politiet sier til Dagbladet at det anslagsvis er snakk om skader for flere millioner kroner som følge av regnet. Video: Espen Madsen Vis mer

Store mengder vann flommet inn over Amlien Nordre gård ved Einafjorden i går kveld. Regnet ødela både grusveier, hage, og avlingen, forteller Espen Madsen, som bor på gården sammen med sin far.

- Det var ganske dramatisk da det sto på, sier Madsen til Oppland Arbeiderblad, som omtalte saken først. Avisa skriver at brannvesenet måtte bistå med å pumpe vann og gjørme ut av en bygning.

RENNER NEDOVER: Her kan man se vannet innta gårdsområdet. Foto: Privat / skjermdump
RENNER NEDOVER: Her kan man se vannet innta gårdsområdet. Foto: Privat / skjermdump Vis mer

Millionskader

Politiet i Innlandet meldte i går kveld om store skader på eiendommer og avlinger etter kraftig regnvær på Vestre Toten, men det var ikke behov for evakuering av de rammede eiendommene. Operasjonsleder Kjartan Waage anslo i går at det kan være snakk om skader for flere millioner kroner.

Det var gården til Madsens familie som ble hardest rammet.

- Det var fint vær. Vi satt ute og grillet da været plutselig slo helt om. Det lavet ned med regn, tordenvær og skikkelig vind. Det virket som om det var veldig lokalt, det var ikke slikt andre steder i nærheten, sier Madsen til Dagbladet.

HØYT: Vannet stod nesten til knærne på Madsen da det rant innover gården. Foto: Privat / Skjermdump
HØYT: Vannet stod nesten til knærne på Madsen da det rant innover gården. Foto: Privat / Skjermdump Vis mer

- En elv

Madsen forteller at det var bløtt i bakken fra før av, og jorda ville ikke ta til seg mer vann. Vannet rant nedover fra jordet, som ligger overfor gården.

- Det rant mot husene, og samlet seg i en elv nedover gårdsplassen. Jeg skulle til å starte traktoren for å lage noen grøfter, men det var ikke noe poeng i det. Vi rakk det ikke, rett og slett.

- Gårdsplassen er helt rasert, legger han til.

Det rant store mengder vann inn i fjøset, og nå ligger det et tykt lag med gjørme i hele huset, forteller Madsen.

- Det har nok rent en del vann under gulvet og inn i isolasjonen også.

Madsen anslår at det verste regnværet var over i løpet av en times tid, og forteller at de har opplevd liknende uvær før - men aldri så ille som gårsdagen.

- To naboer med hver sin gravemaskin jobbet iherdig med å grave grøfter på jordet for å dempe vannet. De gjorde en bra jobb, sier Madsen.

GRILLING I UVÆR: Torsdag har vært preget av flom og kaos på Østlandet, men Anne-Lise Vang, søstra Irene Ahnell og faren Arne-Kristian Vang i Bergen grillet. Utendørs. I regnet. Video: Privat Vis mer

Avling og jordmasse tapt

Onsdag morgen er flere bønder fra nærområdet innom for å se hvordan det står til etter flommen, skriver Oppland Arbeiderblad.

- Vi har aldri sett liknende, sier de ifølge avisa.

Madsen og familien hans driver ikke gårdsdrift med dyr eller avlinger. Størstedelen av gårdsjorda er forpaktet bort, mens fjøs og låve er bygget om til selskapslokaler for utleie.

- Allerede til helga skal vi ha et bryllup der. Vi regner med å få gården i stand til det, og heldigvis skal det holdes i andre etasje, sier Madsen.

Foreløpig er det usikkert hva skadene vil koste. Madsens far har tatt seg fri fra jobb for å snakke med takstmann og forsikringsselskaper, men det er ikke å stikke under stol at det er snakk om store skader og at «det vil koste noen kroner», som Madsen sier.

Det er også for tidlig å anslå tapet for dem som leier jorda.

- De sier at det er umulig å anslå en sum så tidlig. Mye avling er tapt, i tillegg til at mye jordmasse er borte - det er et tap i seg selv, sier Madsen.