Møtte elg i nabolaget:

- Plutselig kom den løpende

- Først var det kult, men så hørte jeg at skrittene gikk fra gange til løp – og det føltes som den var hakk i hæl.

SKREMMENDE: 18 år gamle Sunniva Skansen ble vitne til en skremmende opplevelse da hun møtte på elgen: Video: Sunniva Skansen. Vis mer
Publisert

Det var søndag kveld 18 år gamle Sunniva Skansen kom over elgen i nabolaget på Bjørkelangen i Viken.

- Jeg var på vei til naboen og hørte det knaste borti grøfta. Jeg snudde meg, og der sto den og spiste blomster, sier hun til Dagbladet.

Hun anslår at den var 20 til 30 meter unna på tidspunktet.

- Den sto og så på meg, og jeg så på den. Jeg tok en video og gikk inn til naboen og sa: «Det står en diger elg ute!».

PÅ VEI TIL NABOEN: På vei til naboen fikk Skansen øyne på elgen langs veien. Foto: Privat
PÅ VEI TIL NABOEN: På vei til naboen fikk Skansen øyne på elgen langs veien. Foto: Privat Vis mer

Tok dekning bak søppelkasser

Skansen forteller at naboen ønsket å se elgen med sine egne øyne, og at de gikk ut igjen for å finne den.

- Da vi gikk ut igjen, hadde den beveget seg bak hagen til naboen. Vi holdt oss på avstand, og jeg sto bak et tre og filmet. Men naboen min ville gå litt nærmere for å se den bedre.

- Og da ble den nok skremt.

På videoen Skansen tok, som hun har sendt til lokalavisa Indre Akershus Blad og Dagbladet, kan man se at elgen stopper opp og registrerer de to skuelystne. Skansen trekker seg først rolig tilbake, for så å innse alvoret:

- Jeg hørte at den plutselig satte fart, og jeg tenkte at jeg måtte finne første og beste sted å gjemme meg. Det ble bak søppelskuret.

På videoen kan man se elgen titte fram på andre siden og fortsette videre i terrenget.

- SKREMMENDE: Skansen syntes det var skremmende da elgen kom løpende, men sier at den forholdt seg relativt rolig. Foto: Privat
- SKREMMENDE: Skansen syntes det var skremmende da elgen kom løpende, men sier at den forholdt seg relativt rolig. Foto: Privat Vis mer

Ikke første gang

- Hvordan oppleves dette?

- Jeg må innrømme at jeg ble redd. Det var som sagt først kult da den sto på avstand, men da den kom løpende … Da ble jeg litt skremt, sier 18-åringen til Dagbladet.

Skansen forteller at det føltes som at elgen kom hakk i hæl da dramaet utspilte seg, men naboen skal ha beroliget henne med at den var litt lenger unna enn som så.

- Virket den truende?

- Nei, egentlig ikke. Den forholdt seg ganske rolig. Og jeg kan heller ikke vite om den faktisk løp for å ta meg, eller om den bare løp bak meg en liten strekning for å komme unna.

- GØY I ETTERTID: Selv om turen over til naboen ble mer dramatisk enn ventet, forteller Skansen at det er gøy å se tilbake på episoden i ettertid. Noe liknende har nemlig skjedd før. Foto: Privat
- GØY I ETTERTID: Selv om turen over til naboen ble mer dramatisk enn ventet, forteller Skansen at det er gøy å se tilbake på episoden i ettertid. Noe liknende har nemlig skjedd før. Foto: Privat Vis mer

- Er det første gang dere seg elg her?

- Nei, det er det heller ikke! Det samme har nesten skjedd før, vinteren 2019. Da var jeg på vei til skolen og så ned i telefonen min, og så plutselig sto det en stor elgku med kalv omtrent på samme sted. Jeg holdt på å gå rett på, men det gikk greit.

Kan bli stresset

Elgen er i utgangspunktet et fredelig dyr, som vanligvis vil løpe sin vei i møte med mennesker.

- Det er svært sjelden at elg går til angrep, men det kan skje hvis den blir stresset, har forsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA), Erling Solberg tidligere fortalt til Hjortevilt.no.

- Møter du en elg på din vei, så nyt opplevelsen, men på avstand. Vis respekt, og la elgen være i fred. Gå rundt den, spesielt hvis du har med hund, har han sagt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer