- NYSGJERRIG:  Hvalen som sendte båten til værs i går, svømte nysgjerrig rundt i Torskenfjorden både før og etter krasjen med hobbyfiskerne. Her fotografert en times tid før det smalt 30 meter fra land. Foto: Helge Opdal.
- NYSGJERRIG: Hvalen som sendte båten til værs i går, svømte nysgjerrig rundt i Torskenfjorden både før og etter krasjen med hobbyfiskerne. Her fotografert en times tid før det smalt 30 meter fra land. Foto: Helge Opdal.Vis mer

- Plutselig kom et svaberg mot oss i full fart

Helge, sønnen og fetteren krasjet med hval. Og i dag sang den til frokost i Torskenfjorden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fiskersønn, adjunkt og hobbyfisker Helge Opdal trodde han hadde fått ropt til sønnen og fetteren bak i den 20 fot store båten at de kom til å kollidere med en hval.

Det rakk han ikke. Men han er helt sikker på at han hadde en krystallklar tanke i to sekunder etter at det smalt og han sprellet i lufta - ifølge sønnen to-tre meter over baugen.

- Jeg håpet bare at jeg ikke skulle lande i båten. Da hadde hadde jeg slått meg spent i hjel, sier Helge Opdal til Dagbladet.

Og 49-åringen ble bønnhørt. Mens båten forsvant over hvalryggen, lå Opdal rett ut i den iskalde sjøen, anslagsvis fire plussgrader.

- Det kjentes egentlig behagelig. Jeg kan anbefale flytedress til alle som er på sjøen, sier han dagen derpå.

Det var Fremover i Narvik som først fortalte om hvalkrasjen i Torskefjorden.

Eventyret fortsatte Hvaleventyret var ikke helt over i dag heller.

- Til frokost hørte vi han ule og pese rett utfor her. Hva skal jeg sammenligne med? Kanskje noen som blåser i et stort sugerør med rennende vann over. Eller en fontene med lyd. Lokalfolk her sier at de ligger våkne om natta på grunn av hvallyder.

Ifølge wikipedia minner knølhvalens lyder om «menneskelig sang».

I helgen er den Evenes-bosatte medielæreren på Stangnes videregående skole på hjem besøk hos foreldrene i bygda Torsken i Torsken kommune rett ved Torskenfjorden. Og innimellom kaffekosen hadde han planer om å sjekke teste fiskelykken.

Det ble en eventyrlig helg med sanne fiske- og hvalhistorier. I dag var de fem familemedlemmer i båten, og dro tilbake til land med et par hundre kilo ferdigsløyet fisk i båten. Mer var det ikke plass til.

Båten full - Det er et eventyrlig skreifiske her nå. To av oss har bløgget og sløyet for å holde unna skreien de andre drar over ripa med med jukse og stang. De største er sju-åtte kilo, sier Opdal.

 - MIN BÅT ER FULLASTET MED:   Eventyrlig skreifangst i Torskenfjorden, her søndagens fangst med 20-foteren som krasjet med en hval lørdag. Foto: Helge Opdal.
- MIN BÅT ER FULLASTET MED: Eventyrlig skreifangst i Torskenfjorden, her søndagens fangst med 20-foteren som krasjet med en hval lørdag. Foto: Helge Opdal. Vis mer

Og det var lørdag midt på dagen de hadde kommet til brygga, losset i land et par hundre kilo blodfersk skrei og var på tur ut for å fylle båten igjen.

- Vi kjørte langs land og var neppe mer enn 30 meter ute. Jeg satt i baugen og så plutselig ryggen på en hval, to-tre meter av ryggen stakk opp av sjøen, som et svaberg.  Den må ha vært helt inne i fjæresteinene og satt fart ut igjen, tror Opedal.

Så la han der og plasket mens båten med sønnen og fetteren var en hårsbredd fra å tippe rundt i sjøen.

- Det kan jo ha vært en stor finnhval, men mest sannsynlig var det en knølhval. Det er flest av dem her innerst i fjorden, sier hobbyfiskeren.

Nysgjerrig Båten skvatt over hvalryggen før den tok sjøen igjen med kraftig slagside.

Opedal tror ikke hvalen tok noen skade av kollisjonen.

- Det var nok den samme hvalen vi så i fjorden på formiddagen og som svømte nysgjerrig rundt her etter krasjet. Vi så bare en hval her i går. Hvis de er flere, pleier de å komme opp i flokk. I dag har vi bare sett skrei, ikke hvale, men vi har hørt den utpå her, oppsummerer Opedal.  

 BEGIVENHETSRIK HELG:  Medialærer Helge Opdal har et par fiske- og hvalhistorier til elever i morgen. Foto: Ola Mikalsen.
BEGIVENHETSRIK HELG: Medialærer Helge Opdal har et par fiske- og hvalhistorier til elever i morgen. Foto: Ola Mikalsen. Vis mer