- Plutselig kom to elger løpende rett forbi oss

Viltnemnda rykket ut da ku og kalv kom fra hverandre i boligstrøk på Grefsen i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ane Vik fikk nesten morgenkaffen i halsen i dag tidlig.

- Vi satt og spiste frokost. Plutselig kom det to elger, en mamma og en kalv, løpende rett forbi oss, ned i hagen og over veien, forteller Vik som til daglig jobber som lærer på Grefsen skole.

Deretter så de at elgkua løpe over veien igjen uten kalven sin, og de kom fra hverandre.

Kom fra hverandre Dagbladet støter på Ane Vik i krysset Kapellveien-Saturnveien på Grefsen, like ved der hun bor. Ivrige skolebarn svinser rundt henne og forteller henne hvor de akkurat har sett elgkalven og hvor de sist så elgkua.

De to elgene har løpt litt rundt i området på hver sin kant en stund. Mens vi prater ringer Anes telefon. Det er en nabo som ringer.

- Å, de er gjenforent, roper hun, og vi får fart på beina i retning av et hus litt lenger borti veien. Mamma og kalv har funnet sammen helt på egen hånd. De står rolig og glaner bort på oss i en villahage i Kapellveien.

Oslopolitiet fikk rett før klokka åtte i morges melding om at to elger, ei ku og kalven hennes, spankulert rundt på kirkegården på Grefsen i Oslo.

- De ble skremt av noen unger på kirkegården og kom fra hverandre. Det er fint at de har funnet sammen igjen, sier Jon Hagen i Viltnemnda.

Lar elgen være i fred Viltnemnda forteller at planen er å la elgene i fred, i håp om at de finner veien tilbake til skogen igjen på egenhånd.

- De klarer som regel det. Det er ikke uvanlig at elg finner veien ned i boligstrøk på Grefsen og Nordberg. Vi opplever det hver vinter. Det er mye godt for elgen å beite på i eplehagene, sier Jon Hagen.

De to elgene ligger nå og hviler seg i en villahage på Grefsen, like ovenfor Engebråten skole. Der kan de bli liggende lenge. Viltnemnda blir i området for å sikre at farlige situasjoner ikke oppstår. For elg og folk.

Har våpen - I dette området er nok biltrafikken det som er mest farlig for elgen. Det vil nok bli bevegelse i elgene når skoledagen er slutt og ungene strømmer ut fra skolen. Trolig går dette helt fint, og de trekker opp i skogen igjen. Men i verste fall kan det komme en situasjon hvor elgkua blir aggresiv.

I så fall er Jon Hagen beredt til å ta i bruk våpenet han har i bilen.

- Da blir det ikke snakk om å skyte med bedøvelse. Hvis situasjonen krever det, vil elgen bli skutt med ordentlige kuler, forklarer han.