AVVERGET KATASTROFE: Stanislav Petrov har blitt hyllet for sin inngripen da varslingssystemet sa at fem missiler var på vei fra USA mot Sovjet. Foto: AP Photo/Pavel Golovkin / NTB Scanpix
AVVERGET KATASTROFE: Stanislav Petrov har blitt hyllet for sin inngripen da varslingssystemet sa at fem missiler var på vei fra USA mot Sovjet. Foto: AP Photo/Pavel Golovkin / NTB ScanpixVis mer

«The Man Who Saved the World»:

Plutselig lyste skjermen foran ham opp og alarmen hylte. Der sto det at USA hadde avfyrt fem missiler mot Sovjet

- Jeg satt bare der i flere sekunder og så på den røde skjermen. Alt jeg trenge å gjøre var å ta telefonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forholdet mellom Russland og USA blir av mange beskrevet som på sitt kaldeste siden Den kalde krigen. Men hadde det ikke vært for det valget Stanislav Petrov gjorde i september 1983, kunne begge stormaktene ligget i grus.

Petrov, som tjenestegjorde ved Seroukhov-15-kontrollsenteret utenfor Moskva, var på vakt natt til 26. september da alarmen plutselig gikk.

Petrov så på skjermene sine, og systemet advarte ham om at fem interkontinentale ballistiske missiler hadde blitt skutt opp fra en amerikansk base.

Han var mannen som hadde ansvaret for å videreformidle nyheten om angrepet til sine sjefer, som igjen ville konferere med Sovjetunionens leder, Jurij Andropov, om hvorvidt de skulle slå tilbake.

UNIKT OPPTAK: Atombomba Annie eksploderer åtte sekunder ut i dette klippet. 32 sekunder seinere kommer den uredigerte lyden av prøvesprengningen. Vis mer Vis mer Vis mer

- Alarmen hylte

Men Petrov fulgte ikke protokollen - han fulgte magefølelsen sin.

- Alarmen hylte, men jeg satt bare der i flere sekunder og så på den røde skjermen. Alt jeg trengte å gjøre var å ta telefonen, og informere den militære ledelsen, har han fortalt ifølge The Guardian.

Men Petrov tok aldri den telefonen. I stedet meldte han alarmen som en feil i varslingssystemet. Han har selv innrømmet i ettertid at han langt fra var sikker på denne avgjørelsen.

- 23 minutter senere innså jeg at ingenting hadde skjedd. Dersom det hadde vært et virkelig angrep, hadde jeg visst det. Det var en utrolig lettelse.

I ettertid av episoden viste det seg at alarmen var et resultat av solstråler som ble reflektert av skyer.

Kald krig

Den falske alarmen kom også under en av Den kalde krigens mange kriser.

Sovjetunionen hadde nettopp skutt ned et sørkoreansk passasjerfly og drept alle de 269 om bord.

USAs president Ronald Reagan gått ut og avvist alle forslag om å stoppe våpenkappløpet, og kalt Sovjetunionen for et «ondt imperium». Samtidig var Andropov, ifølge New York Times, overbevist om at amerikanerne planla et angrep.

Petrov reagerte også på at det «bare» ble rapportert om fem missiler, og fortalte til Washington Post at det var en av grunnene til at han ikke stolte på alarmen.

- Når noen starter en krig, gjør man ikke det med fem missiler.

- På rett sted til rett tid

I dag kom nyheten om at Petrov gikk bort i mai, og New York Times skriver at det ble bekreftet av Petrovs sønn Dmitrij. Dødsårsaken skal ha vært lungebetennelse.

Han ble aldri hyllet av sine egne, og historien hans ble først kjent i memoarene til general Jurij Votintsev som kom ut i 1998.

I 2006 reiste han til USA for å motta en pris for sin inngripen, og i 2014 ble det laget en dokumentarfilm om ham - «The Man Who Saved the World».

Selv om han i forbindelse med filmen fikk kontakt med store Hollywoodstjerner som Kevin Costner og Robert De Niro, forble han en jordnær og nøktern mann. Som han sier i filmen:

- Jeg var bare på rett sted til rett tid.