Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Plutselig oppsto et kjempehull dobbelt så stort som Danmark

Forskerne vet ikke årsaken.

MYSTERIUM: Satellittbildet viser Weddell-polynjaens plassering i pakkisen. Nederst ses Antarktis' fastland, øverst det åpne Sørishavet. Foto: AMSR2 ASI via Bremen-universitetet
MYSTERIUM: Satellittbildet viser Weddell-polynjaens plassering i pakkisen. Nederst ses Antarktis' fastland, øverst det åpne Sørishavet. Foto: AMSR2 ASI via Bremen-universitetet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Weddellhavet utenfor Antarktis er mesteparten av året fylt av pakkis, men plutselig har et gigantisk hull med åpent hav oppstått midt inni ismassen - og forskerne vet ikke helt årsaken.

- Vi har ingen naturlig forklaring på hvorfor det oppstår akkurat nå, sier Sebastian H. Mernild, klimaforsker og direktør ved Nansensenteret, til Dagbladet.

Hullet, en polynja - etter det russiske ordet for et naturlig hull i isen - har på sitt største hatt en utstrekning på 80 000 kvadratkilometer - det dobbelte av Danmarks areal.

Fløt plutselig

Polynjaen ble oppdaget av en gruppe forskere ved Toronto-universitetet, i samarbeid med SOCCOM-gruppen fra Princeton-universitetet i New Jersey. En av prosjektets forskningsbøyer begynte plutselig å flyte, og hullets eksistens ble bekreftet av satellittbilder, ifølge SOCCOM.

Tilblivelsen av polynjaen i Weddellhavet framstår som en gåte, fordi den ikke har vist seg siden 1976 før den plutselig dukket opp i fjor, og så igjen i år.

I åra 1974-76 var Weddelpolynjaen enda større enn nå - over 250 000 kvadratkilometer, eller på størrelse med New Zealand. Så glimret den altså med sitt fravær i 40 år.

Forskningsleder Kent Moore sier til Motherboard at den nye polanjaen er dannet dypt inne i pakkisen og gjennom prosesser som forskerne ikke kjenner godt nok til.

IKKE SETT PÅ 40 ÅR: Polynjaen i Weddellhavet var på størrelse med New Zealand hver vinter i åra 1974-76. Så forsvant den og ble ikke sett igjen før i fjor. Foto: AMSR2 ASI via Bremen-universitetet
IKKE SETT PÅ 40 ÅR: Polynjaen i Weddellhavet var på størrelse med New Zealand hver vinter i åra 1974-76. Så forsvant den og ble ikke sett igjen før i fjor. Foto: AMSR2 ASI via Bremen-universitetet Vis mer

- Dette er hundrevis av kilometer fra iskanten. Hvis vi ikke hadde en satellitt, ville vi ikke visst at den var der, sier han.

Neppe global oppvarming

Sebastian H. Mernild ved Nansensenteret forklarer at polynjaen trolig er blitt til ved forflytning av kalde og varme vannmasser i havet.

- Varme undersjøiske havstrømmer kommer fra dypet og smelter isen nedenfra, sier han til Dagbladet.

- Kan dette skyldes global oppvarming?

- Det er nærliggende å tenke slik, men jeg tror egentlig ikke det; det har jo gått lang tid siden polanjaen sist ble observert. Det tyder på at noe annet spiller inn, men det er veldig vanskelig å forske på dette, siden vi da må under islaget, sier Mernild.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!