Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Plutselig ropte en kvinne fra salen: - Hørte dere hva hun sa? Hun sa han er en «pussy»

Donald Trump er på vei mot seier i New Hampshire. I natt sjokkerte han publikummet under gigantmøte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MANCHESTER, NEW HAMPSHIRE (Dagbladet): Til en påkostet propagandafilm medvirkende Donald Trump (69) selv og hele familien, entret presidentkandidaten scenen foran tusenvis av tilhørere i Verizon Wireless Arena i Manchester i New Hampshire natt til tirsdag.

Utenfor er det åtte bitende minusgrader og snøstorm, men for de som dukker opp på Trump-møtene, varmer han hjertene til de fleste.  Det tar omkring tre kvarter med framleggelse av Trump-politikk før han levde opp til ryktet sitt som brautende og fryktløs for å si hva han mener.

Trump skulle oppsummere lørdagens Republikanske debatt, der motkandidat Ted Cruz sa han var skeptisk til å bruke vanntortur som forhørsmetode.

Da Trump skulle til å kommentere Cruz' holdning til vanntortur, ropte en publikummer foran ved scenen noe som for de fleste i salen var utydelig. Trump selv oppfattet det imidlertid, og gjentok budskapet til hele arenaen.

- Hørte dere hva hun sa? Jeg regner ikke med mange av dere kommer til å gjenta dette. Hun sa han er en «pussy» sa Trump til stor applaus og latter fra salen.

Arenaen skjønte ikke helt hva som traff dem, men Trump tok raskt regien etter uttalelsen som overrasket alle.

- Til dere i pressen. Dette er en ordentlig reprimade jeg gir henne nå, men vi skal vel la henne bli? sa Trump om kvinnen.

Bekymret for været Trump leder stort på meningsmålingene i nominasjonskampen blant Republikanerne i New Hampshire. Utenfor arenaen er det åtte bitende minusgrader og kraftig snødrev. Langs hovedveiene inn til Manchester har uttalige biler snurret rundt eller kjørt av veien. Likevel har tusenvis møtt opp her.

Trump ble også et offer for stormen. Han skulle etter planen på scenen klokka 01.00 i natt norsk tid, men ble tre kvarter forsinket på grunn av trafikken.

- For en snøstorm det er ute. Vi kan ikke ha det sånn i morgen, sier Trump fra scenen.

- Ifølge våre beregninger skal det slutte å snø klokka to i natt. Vi håper i hvert fall det, sier Trump.

I STORSLAG: Donald Trump er på vei mot seier i New Hampshire. Hans viktigste budskap i kveld er å få velgerne ut for å stemme. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
I STORSLAG: Donald Trump er på vei mot seier i New Hampshire. Hans viktigste budskap i kveld er å få velgerne ut for å stemme. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Trump konstaterer at han har skapt en bevegelse. Mens de andre kandidatene bruker kvelden før nominasjonsvalget i mindre forsamlingshus, samler Trump tusenvis av mennesker i arrangementslokalet i New Hampshires største by.

- Dette er så viktig Ingen er i tvil om at Trump har skapt en bevegelse, men utfordringen er om han kan omgjøre den store oppslutningen på meningsmålinger og på velgermøter til stemmer i primærvalget. I Iowa ledet Trump på alle de siste meningsmålingene, men måtte seg seg slått på selve nominasjonsmøtedagen av Ted Cruz. Samtidig havnet Marco Rubio bare et drøyt prosentpoeng bak milliardæren fra New York.

Trump blir derfor bekymret når han ser været som skaper - mildt sagt - kaos. Mange av velgerne han mobiliserer stemmer tradisjonelt ikke i primærvalg, og på tross av rekordstor oppslutning i Iowa klarte han ikke å vinne.

Det vil være et større sjokk om han ikke vinner i New Hampshire. I delstaten på nordøstkysten har han ligget himmelhøyt over de andre kandidatene på meningsmålingene, og det største spenningsmomentet er kampen bak ham mellom kandidater som John Kasich, Marco Rubio og Jeb Bush.

- Dere må ut å stemme i morgen. Jeg sier som jeg alltid sier, uansett om du er sjuk uansett om kona di forakter deg og sier hun vil gå fra deg for en annen mann, du må ut å stemme, sier Trump fra scenen.

Dette budskapet har han gjentatt på alle møter de siste ukene, og etter fire mindre møter tidligere i dag, fikk han ut det budskapet til alle i Verizon Arena.

Trenger en seier For både Trump og en kandidat som Bernie Sanders, som leder på meningsmålingene i New Hampshire foran Hillary Clinton, er det viktig med stor valgdeltakelse. Det er ventet at både frivillige fra Trump-kampanjen og andre kandidater kommer til å være massivt til stede på bakken i New Hampshire på valgdagen i dag og hanke inn velgere til stemmelokaler.

- Skal dere kjøre og skade dere, gjør det etter primærvalget i morgen. Vi trenger dere til å stemme. I morgen er begynnelsen. Det er snø, men dette er så viktig. Dere må ut å stemme. Vi må feire i morgen kveld og få en ordentlig seier, ropte Trump.

Også dattera hans Ivanka (34), som har termin om to uker, tok turen opp på scenen i natt. Trump sa i Iowa at han håper datteren fødte barnet der, og gjentok budskapet i New Hampshire.

- Jeg garanterer dere at hvis hun får ungen i kveld, så vinner vi i morgen. Vær så snill, Ivanka, få ungen, sa han.

Dagbladet oppdaterer saken