DUMPET: Private aktører har fått analysert giftinnholdet i gravemasser som er kjørt fra AF Decoms ophoggingsanlegg for utrangerte oljeinstallasjoner i Vats til et pukkverk 11 kilometer unna. Labanalysene viser høye verdier av tungmetaller. Foto: Privat
DUMPET: Private aktører har fått analysert giftinnholdet i gravemasser som er kjørt fra AF Decoms ophoggingsanlegg for utrangerte oljeinstallasjoner i Vats til et pukkverk 11 kilometer unna. Labanalysene viser høye verdier av tungmetaller. Foto: PrivatVis mer

Plutselig så de lastebillass med giftig avfall forlate anlegget

Fulgte etter og avslørte hvor det ble dumpet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette er nok et bevis på at virksomheten AF Decom bedriver innerst i Vatsfjorden truer miljø og folkehelse, sier Ståle Jøtne i Norges Miljøvernforbund, avdeling Nedre Vats, til Dagbladet.

I mars 2012 skrev Dagbladet om høye kvikksølvmålinger i nærområdet til AF Miljøbase Vats som hogger opp utrangerte oljeinstallasjoner fra Nordsjøen.

Nå er miljøbevegelsen i harnisk etter at AF Decom, som driver et opphoggingsanlegget i Vindafjord, har dumpet tonnevis med giftig gravemasse fra anlegget i et pukkverk 11 kilometer unna AF Miljøbase Vats.

Dumping For et par uker siden la folk i nærmiljøet merke til en lastebil som kjørte fullt lass ut av anlegget til AF Decom. De la seg på hjul, fulgte etter og har derfor kunnet fotodokumentere hvor avfallet fra AF Decoms opphoggingsanlegg er dumpet - i pukkverket på Sjurseikeneset ved Røyrvika i Vats.

De ble vitner til at lastebilen svingte ned til det gamle steinknuseverket som ligger tett inntil Vatsvatnet. Etter en stund kom lastebilen tom opp igjen. Deretter returnerte den til AF Decoms anlegg innerst i Vatsfjorden for å hente et nytt lass.

Gravemassene som er dumpet i pukkverket er et resultat av at AF Decom nå bygger pullerfundamenter på AF Miljøbase Vats. Det er  deler av arbeidsdekket på basen, hvor utrangerte oljeinstallasjoner er blitt hogget opp, som nå er gravet ut og kjørt av gårde.

Høye sinknivåer Private aktører i Vindafjord har tatt prøver av gravemassene og sendt dem til et profesjonelt laboratorium for analyse. Arbeidsdekket på basen består av grus, sand, membran, bærelag, asfalt eller betong. Det er mye asfaltrester i gravemasene som er havnet i pukkverket.

Labanalysene viser at gravemassene fra anlegget inneholder en rekke giftige tungmetaller, deriblant kvikksølv. Det er også registrert sinknivåer på hele 3600 milligram per kilo.

Myndighetene ville aldri ha godkjent så høye giftverdier, dersom dette var asfalt som skulle leveres til gjenvinning. Regelverket sier at asfalt som inneholder mer sink enn 200 milligram per kilo ikke kan gjenvinnes, men må leveres til et deponi som kan ta seg av spesialavfall.

- Man får ikke lov å ha slike tungmetaller i gjenbruk. Mellomlagring er heller ikke lov, i frykt for at miljøskadelige stoffer skal sive ut i miljøet, forklarer prosjektleder Per Syvaldsen i Kontrollordningen for asfaltgjenvinning.

Frykter for fisken Det er nettopp det miljøbevegelsen frykter.

- Vi er redd for avrenning av disse giftige tungmetallene til Vatsvatnet som ligger like ved, og frykter hva giftstoffene kan gjøre med dyrelivet i vannet, sier Ståle Jøtne.

Ha er glad for at giftdumpingen ble avslørt.

FRYKTER FOR MILJØET: Miljøbevegelsen i Vats frykter at giftige tungmetaller fra gravemasene skal sive ut i Vatsvatnet. Foto: Privat
FRYKTER FOR MILJØET: Miljøbevegelsen i Vats frykter at giftige tungmetaller fra gravemasene skal sive ut i Vatsvatnet. Foto: Privat Vis mer

- Vi i Miljøvernforbundet har fått dette servert på et fat av våkne folk som følger med. Dette føyer seg inn i rekken av miljølovbrudd fra AF Decom, sier Jøtne.

- Vanskelig å kommentere AF Decom har ikke sett analysene som forteller om tungmetaller i gravemassene fra anlegget deres.

- Vi kan vanskelig kommentere noe som ikke er forelagt oss. Generelt kan vi si at vi forholder oss til de kravene som foreligger. Skulle det vise seg at vi har gjort noe feil, vil vi rydde opp i det, sier direktør Bengt Hildisch i AF Decom Offshore ti Dagbladet.

KRITISK: - Det er helt høl i huet å plassere et opphoggingsanlegg for utrangerte oljeinstallasjoner innerst i en fjord, sier Ståle Jøtne i Miljøvernforbundet. 

Fotograf Tor Erik H. Mathiesen
KRITISK: - Det er helt høl i huet å plassere et opphoggingsanlegg for utrangerte oljeinstallasjoner innerst i en fjord, sier Ståle Jøtne i Miljøvernforbundet. Fotograf Tor Erik H. Mathiesen Vis mer