Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Plutselig sa vi bare: Wow, der er bin Laden»

Historien om en langdryg jakt, de intense møtene i Det hvite hus og hvordan en hvit Suzuki til slutt ble avgjørende.

 SITUATION ROOM: Barack Obama, visepresident Joe Biden (ytterst til venstre), utenriksminister Hillary Clinton og andre medlemmer av det nasjonale sikkerhetsrådet, fulgte nøye med mens siste kapittel i jakten på Osama bin Laden ble skrevet i Pakistan. Foto: EPA/Pete Souza / WHITE HOUSE HANDOUT
SITUATION ROOM: Barack Obama, visepresident Joe Biden (ytterst til venstre), utenriksminister Hillary Clinton og andre medlemmer av det nasjonale sikkerhetsrådet, fulgte nøye med mens siste kapittel i jakten på Osama bin Laden ble skrevet i Pakistan. Foto: EPA/Pete Souza / WHITE HOUSE HANDOUT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jakten på Osama bin Laden ble kraftig intensivert etter terrorangrepene i USA 11. september 2001. Det førte til krigen i Afghanistan, mens al-Qaida også ble brukt som begrunnelse for krigen i Irak to år senere. Men det viste seg at ingen av krigene ville føre USA særlig mye nærmere erkefienden.

Til slutt ble det derimot en hvit Suzuki som navigerte seg ned hektiske gater like ved Peshawar, som skulle lede CIA til verdens mest ettersøkte mann. Den hvite Suzukien dukket opp i juli i fjor, skriver New York Times.

Men arbeidet med å finne mannen i bilen, startet mange år tidligere.

Amerikansk etterretning bet seg nemlig tidlig merke i bin Ladens paranoide vaner. For å unngå å bli fanget, stolte terrorlederen utelukkende på muntlige beskjeder fra og via sendebud. Disse budbringerne - et par svært betrodde sådan - var bin Ladens kontaktledd ut mot omverdenen.

CIA mente derfor at en av de beste mulighetene til å fange mannen som ikke lot seg fange, var gjennom budbringerne. Men jakten var lang, og går inn i historiebøkene som en av de mest omfattende, dyre og utmattende menneskejaktene noensinne, skriver CNN.

Møtte kritikk Etterretningstjenesten måtte tåle kraftig kritikk underveis.

Hvordan var det mulig at verdensstormakten USA ikke maktet å finne bin Laden?

 DEAD OR ALIVE: Osama bin Laden i videoopptaket som var med på å gjøre han til verdens mest ettersøkte. Dette opptaket er fra oktober 2001, kort tid etter terrorangrepene i USA. Men al-Qaida-lederen skjulte seg slett ikke i en hule da han ble funnet. Han var i en lukseriøs villa i en pakistansk by. Foto: EPA PHOTO AFPI/AL-JAZEERA/-/nk
DEAD OR ALIVE: Osama bin Laden i videoopptaket som var med på å gjøre han til verdens mest ettersøkte. Dette opptaket er fra oktober 2001, kort tid etter terrorangrepene i USA. Men al-Qaida-lederen skjulte seg slett ikke i en hule da han ble funnet. Han var i en lukseriøs villa i en pakistansk by. Foto: EPA PHOTO AFPI/AL-JAZEERA/-/nk Vis mer

Spørsmålet ble stilt en rekke ganger, både offentlig og i korridorene i forskjellige bygg i Washington. Samtidig jobbet CIA på spreng med de sporene de hadde.

Det var først i 2002, da CIA begynte å arrestere al-Qaida-topper og utsette dem for til dels brutale og langvarige avhør, at nettverket av fotsoldater og budbringere begynte å bli klart. Fanger på Guantanamo begynte å fortelle historier om en svært betrodd budbringer, og ga CIA pseudonymet han gikk under.

Men like viktig var kanskje historiene som ikke ble fortalt. Da amerikanerne konfronterte to av toppfangene - Khalid Shaikh Mohammed og Abu Faraj al-Libi - sa begge at de aldri hadde hørt navnet tidligere.

Nettopp dette fikk amerikanerne til å føle at de var på sporet av noe stort, noe som kanskje kunne føre dem til «samfunnsfiende nummer 1».

Fortsatt var sporet imidlertid lite og dårlig. Hva var mannens virkelige navn? Hvilken region befant han seg i? Hvem kunne føre CIA til budbringeren? Svarene var få. Jakten på bin Laden strekte ut i tid, og i 2005 hadde toppene fått nok. Hele bin Laden-jakten ble omorganisert, og CIA fikk blant annet en lang rekke agenter på bakken i Pakistan og Afghanistan.

Den hvite Suzukien Med flere agenter på bakken, kom endelig gjennombruddet: USA fant fram til budbringerens etternavn. Det satte i gang omfattende avlytting og sporing av alle samtaler og e-poster mannens familie tok eller sendte. Da fant USA endelig fram til budbringerens virkelige navn. Dette skal ha vært for fire år siden.

Så tilbake til juli i fjor, og en hvit Suzuki på Peshawars veier. Pakistanere som jobbet for CIA så mannen inne i bilen, og konkluderte med at de hadde funnet budbringeren. Etter å ha blitt overvåket i flere uker, satte budbringeren til slutt kurs for «festningen» i Abbottabad.

 TERROR: United Airlines flight 175 flyr er i ferd med å krasje inn i World Trade Center. Terrorangrepene 11. september skapte en ny verden og gjorde Osama bin Laden til verdens mest ettersøkte mann. Foto: REUTERS/Sean Adair
TERROR: United Airlines flight 175 flyr er i ferd med å krasje inn i World Trade Center. Terrorangrepene 11. september skapte en ny verden og gjorde Osama bin Laden til verdens mest ettersøkte mann. Foto: REUTERS/Sean Adair Vis mer

Etter en flere år lang jakt, sto amerikanerne nå overfor et massivt sikret bygg, så massivt at man tidlig forsto at det måtte befinne seg høytstående al-Qaida-medlemmer der.

Detaljene er kjent: Luksusboligen hadde verken internett eller telefon. Beboerne brente søppelet sitt. Alt ble gjort for sikkerheten bak de mange murene på den store eiendommen.

Hemmelighold Tilbake i USA kalte CIA-direktør Leon Panetta inn til et møte så hemmelig at dagsordenen aldri ble diskutert, selv ikke i innkallingene. Barack Obama og hans nærmeste rådgivere - inkludert visepresident Joe Biden, utenriksminister Hillary Clinton og forsvarsminister Robert Gates - fikk i detalj høre om bin Laden og hans antatte skjulested.

- Det var elektrisk. I så lang tid hadde vi prøvd å få noe på denne fyren. Og plutselig var det liksom, wow, der er han, sier en tjenestemann som var med på møtet til New York Times.

Men ennå skulle det gå mange måneder før aksjonen som kostet bin Laden livet. CIA-agenter fryktet at terrorlederen skulle flykte dersom noen oppdaget at de ble holdt øye med. Overvåkingssatellitter tok uttallige bilder av komplekset i fjor høst, og NSA jobbet for å få tak i kommunikasjon fra huset. Men det var ikke lett. De som bodde der, var virkelig opptatt av privatlivets fred.

I februar ble William M. McRaven, kommandør i Pentagons spesialstyrkekommando, kalt inn til Leon Panetta. Der fikk han detaljer om komplekset, og beskjed om å planlegge et angrep.

Tre valg Admiralen regnes som en veteran i etterretningssamfunnet, og jobbet i flere uker direkte med CIA i forbindelse med aksjonen. De kom fram til tre valg:

Et helikopterangrep under amerikansk kommando.

 GLEDE: Nesten ti år etter terrorangrepene, brøt det ut spontane gledesscener utenfor Det hvite hus da det ble kjent at bin Laden var død. Foto: AFP PHOTO / Chris KLEPONIS
GLEDE: Nesten ti år etter terrorangrepene, brøt det ut spontane gledesscener utenfor Det hvite hus da det ble kjent at bin Laden var død. Foto: AFP PHOTO / Chris KLEPONIS Vis mer

Et angrep med B-2-bombefly, som ville utslettet komplekset.

Et samarbeidsangrep med pakistansk etterretning som skulle få informasjon om angrepet timer før det startet.

14. mars tok Panetta med seg de tre valgmulighetene til Det hvite hus. Nå begynte man å bli sikre på at bin Laden befant seg der. Åtte dager senere ba Obama om råd fra sine nærmeste. Hvordan skulle USA gå fram?

Forsvarsminister Gates var skeptisk til helikopterangrepet. Han - og flere med ham - mente at et slikt angrep, på pakistansk jord, i et tettbebygd område mot en godt bevæpnet fiende, ville være svært så risikabelt. Bombeplanen ble imidlertid fort droppet.

- Det ville bare ha etterlatt et stort krater, og vi hadde aldri fått liket, sier en etterretningstjenestemann.

- Vi gjør det! USA ville også stå alene, så derfor falt valget på helikopterplanen. Forrige uke ble det fart i planene. Dagen etter at Obama irritert måtte «bruke tiden min på tull» og legge fram fødselsattesten sin, var det på tide å ta en avgjørelse.

Amerikanske medier skriver at Obama og hans rådgivere holdt et møte forrige tirsdag, der alle de muligens negative utfallene ble diskutert. Kilder forteller at det var lange perioder med stillhet. Så sa Obama, ifølge New York Times, følgende:

 NEW YORK: Også i New York, som ble hardest rammet 11. september, samlet folk seg i jubelrus. Her fra Times Square. Foto: AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY
NEW YORK: Også i New York, som ble hardest rammet 11. september, samlet folk seg i jubelrus. Her fra Times Square. Foto: AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY Vis mer

- Jeg kommer ikke til å fortelle dere hva min beslutning er nå - jeg må tenke mer på det. Jeg skal bestemme meg snart.

16 timer senere var valget tatt. Fire topprådgivere ble tidlig neste morgen kalt inn til presidenten, og før de fikk briefet ham, avbrøt Obama dem:

- Vi gjør det, sa han.
Stengte Det hvite hus Planen var å gjennomføre aksjonen lørdag eller søndag. Valget falt på søndagen. Denne dagen var det ingen som fikk slippe inn i Det hvite hus. Alle omvisninger ble avlyst.

Ingen skulle uvitende falle over informasjon om USAs viktigste utenlandsoperasjon på lang tid. Det hvite hus «holdt pusten», skriver USA Today.

Ifølge CNN var det møtevirksomhet hele søndagen. Fra tidlig morgen ble situasjonen i Pakistan overvåket av presidenten, CIA-direktøren og andre topper. De skal ha benket seg i det såkalte Situation Room, med forsyninger av kalkunsandwicher, reker, potetgull og brus.

Klokken 14.05 lokal tid fikk de vite at helikoptrene hadde krysset grensen og befant seg over pakistansk luftrom.

Helikoptrene kom fra en base i Afghanistan, og spesialstyrkene om bord skulle inn og ut så fort som mulig. Helst ville amerikanerne at operasjonen skulle være fullført før pakistanske myndigheter rakk å reagere. Pakistan var tross alt ikke informert, og for pakistanerne var det altså fire fremmede og ukjente helikoptre som hadde brutt grensen.
Intens skuddveksling I Pakistan var klokken like over midnatt. Amerikanerne satset på overraskelseseffekten.  I det helikopter nummer 1 nærmet seg komplekset i lav høyde, kunne innbyggerne i Abbottabad høre skudd og eksplosjoner. Innbyggerne fryktet terrorangrep, og hadde aldri ventet seg at bin Laden skulle være der.

- Dette nabolaget er det nærmeste vi kommer Storbritannia, sier en lokalboer.

 SYMBOL: I de senere årene var Osama bin Laden kanskje mest et symbol for al-Qaida. Her propagandamateriale beslaglagt av amerikanske styrker. Foto: REUTERS/U.S. Navy/
SYMBOL: I de senere årene var Osama bin Laden kanskje mest et symbol for al-Qaida. Her propagandamateriale beslaglagt av amerikanske styrker. Foto: REUTERS/U.S. Navy/ Vis mer

Men fra fortet bin Laden befant seg i, ble det kjempet en hard kamp. En tjenestemann forteller at gruppen i bygget våknet til da spesialstyrkene stormet det, og en skuddveksling brøt ut. Hele aksjonen varte i 40 minutter. Da roen senket seg lå fire lik igjen. Ett av dem tilhørte Osama bin Laden, eller Geronimo som var kodenavnet hans.

Fra den andre siden av jorden fulgte Barack Obama, Leon Panetta, Hillary Clinton og resten av de involverte spent med. Panetta befant seg i CIA-hovedkvarteret, og holdt presidenten og hans følge oppdatert via en videochat.

En kilde forteller til New York Times at Obama hadde «steinansikt» mens de satt der.

- Minuttene var lange som dager, sier John Brennan, antiterrorsjefen i Det hvite hus.
Enemy Killed In Action - De har nådd målet, sa Panetta fra Langley.

Samtidig utspilte den dramatiske skuddvekslingen seg i Abbottabad.

- Vi kan se Geronimo, sa Panetta.

Minutter senere kom den endelige beskjeden.

 HER VAR HAN: I dette bygget, tett ved annen bebyggelse i Abbottabad, befant bin Laden seg. Her kan han ha vært skjult i flere år. Foto:   REUTERS/Department of Defense/Handout
HER VAR HAN: I dette bygget, tett ved annen bebyggelse i Abbottabad, befant bin Laden seg. Her kan han ha vært skjult i flere år. Foto: REUTERS/Department of Defense/Handout Vis mer

- Geronimo EKIA (drept i strid).

President Barack Obama brøt stillheten i Situation Room:

- Vi tok ham.

Hva skjedde? Hva som virkelig skjedde inne på komplekset er uvisst. Det ble først meldt at bin Laden brukte en kvinne som levende skjold, men dette ble avkreftet i dag. Også hvorvidt Osama selv skjøt mot styrkene, er uvisst.

- Om han avfyrte noen skudd eller ikke, det vet jeg ærlig talt ikke, sier Brennan.

Men bin Laden ble skutt i hodet. Senere ble han skutt igjen. Spesialstyrkene ville forsikre seg om at han var død. Om de i det hele tatt prøvde å ta ham levende, er også usikkert.

En av bin Ladens koner var den som først identifiserte liket. Senere brukte amerikanske myndigheter ansiktgjenkjennelsesteknikk som viste at det var 95 prosent sikkert at det var bin Laden som var drept. En DNA-test viste senere at det var 99,9 prosent sikkerhet.

 HUSET: Slett ingen hule, men en stor bygning i et fasjonabelt strøk i Abbottabad. Foto: EPA/STRINGER
HUSET: Slett ingen hule, men en stor bygning i et fasjonabelt strøk i Abbottabad. Foto: EPA/STRINGER Vis mer

Klokken 1.10 lokal tid forlot de amerikanske styrkene byen. Da hadde pakistanske myndigheter smått begynt å rykke ut.

- De ante ikke hvem som kunne ha vært der. Heldigvis blandet ikke pakistanske styrker seg inn, sier John Brennan.

 TABBE: Operasjonen gikk bedre enn hva selv de mest optimistiske i amerikansk etterretning hadde håpet på. Et helikopter som styrtet av tekniske årsaker var den eneste blemmen. Foto: EPA/STRINGER
TABBE: Operasjonen gikk bedre enn hva selv de mest optimistiske i amerikansk etterretning hadde håpet på. Et helikopter som styrtet av tekniske årsaker var den eneste blemmen. Foto: EPA/STRINGER Vis mer
 INTENSE MØTER: President Barack Obama leder ett av de mange møtene som ble holdt i planleggingsfasen av operasjonen som til slutt tok livet av Osama bin Laden. Foto: REUTERS/White House/Pete Souza/Handout
INTENSE MØTER: President Barack Obama leder ett av de mange møtene som ble holdt i planleggingsfasen av operasjonen som til slutt tok livet av Osama bin Laden. Foto: REUTERS/White House/Pete Souza/Handout Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media