Plutselig sank terrenget 30 cm utenfor gruve

Lang sprekk over sju-åtte dekar. Fem hus evakuert i Bleikvassli i Nordland.

SPREKK: Slik ser veien ved gruva ut.  Foto: Sylvia Otervik
SPREKK: Slik ser veien ved gruva ut. Foto: Sylvia OtervikVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tre beboere er evakuert fra i alt fem hus ved en nedlagt gruve i Bleikvasslia i Hemnes i Nordland fordi grunnen har sunket 20-30 centimeter i løpet av natta.

De andre beboerne i de fem husene var allerede dratt på jobb da en lang sprekk i terrenget ble oppdaget i morges.

De første meldingene om hundre evakuerte er ikke korrekte, presiserer Helgeland politidistrikt.

- Det var daglig leder i gruveselskapet som ringte politiet klokka 07.19 om at et 7 - 8 dekar stort område utenfor gruveinngangen hadde sunket 20 - 30 centimeter. En sprekk skjærer gjennom terrenget, om lag 20 meter fra det nærmeste av de fem husene, opplyser stabsjef Roar Tøgersen i Helgeland politidistrikt til Dagbladet.

Ikke planer om å evakuere flere - Totalt bor det et hundretalls mennesker i hus noen hundre meter nedenfor rasstedet, men det er foreløpig ikke vurdert å evakuere flere enn de fem husene. Det er bare veien dit som er sperret, sier stabsjef Tøgersen.

Gruven skal ha sunket 20 til 30 centimeter i løpet av natten og en sprekk skal ha beveget seg 180 meter mot det nærmeste huset som ligger drøye 200 meter unna.
Den ordinære gruvedriften med utvinning av sulfidmineraler ble lagt ned i 1997 etter utglidninger i terrenget og vanninntrengning i gruverommene.

Selskapet Bleikvassli Gruber driver nå som tunnelenterprenør.

Her har nettstedet miljøstatus.no samlet fakta om situasjonen rundt gruvevirksomheten.

Store Norske Leksikon har samlet sentrale årstall og statistikk rundt gruvedriften i Bleikvasslia.

- Det er fjellgrunn under de fem husene som er evaluert, og den første beskrivelsen av sprekken kan tyde på at det er en stor bit av fjellgrunnen som har gitt etter. Teknisk etat i Hemnes kommune jobber for å hente en uavhegig geolog til rasområdet, sier politiets stabsjef Roar Tøgersen til Dagbladet.