ENIGE: USAs president, Donald Trump, fant tonen med demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi (t.h.) og partiets leder i Senatet, Chuck Schumer. Trumps partifelle, Mitch McConnell (i midten), skal ikke ha vært like fornøyd. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque
ENIGE: USAs president, Donald Trump, fant tonen med demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi (t.h.) og partiets leder i Senatet, Chuck Schumer. Trumps partifelle, Mitch McConnell (i midten), skal ikke ha vært like fornøyd. Foto: REUTERS/Kevin LamarqueVis mer

Plutselig slo Trump seg sammen med Demokratene og sjokkerte sine republikanske partifeller

USAs president, Donald Trump, lot seg overbevise av demokratiske ledere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Donald Trump rystet onsdag sine republikanske partifeller i Kongressen. Plutselig bestemte han seg for å følge Demokratenes forslag om å knytte penger til orkanhjelp etter uværet i Texas til et vedtak om å heve det såkalte gjeldstaket for en tremåneders periode.

Samtidig har Kongressen blitt enig om å sende 7,85 milliarder dollar til hjelp etter ekstremstormen Harvey.

Den republikanske lederen i Senatet, Mitch McConnell og speakeren i Kongressen, Paul Ryan, har begge jobbet for å heve gjeldstaket i 18 måneder.

Med dagens beslutning, ligger det an til et bikkjeslagsmål i Kongressen i desember, og Trump kan ha gitt Demokratene en langt bedre forhandlingsposisjon. Uten å heve gjeldstaket, vil ikke amerikanske myndigheter være i stand til å betale sine gjeldsforpliktelser.

- Synlig irriterte

Beslutningen til Trump kom etter et møte med andre republikanske ledere og demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer, og partiets leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi.

- Beslutningen var en av de mest fascinerende og mystiske trekkene han har foretatt seg overfor Kongressen i løpet av sine åtte måneder i Det hvite hus. Den oppsiktvekkende hendelsen etterlot republikanske ledere med «granatsjokk» og «synlig irriterte», skriver CNN.

Planen Trump gikk med på, kom som et forslag fra Demokratene Pelosi og Schumer.

Trumps egen finansminister, Steven Mnuchin, skal ha vært midt i et lengre argument for å inngå en lengre avtale om gjeldstaket da Trump, ifølge CNN, plutselig avbrøt ham og sa seg enig med Demokratene.

- Latterlig og skammelig

Bare kort tid før møtet i Det hvite hus sa Trumps partifelle, Paul Ryan, på en pressekonferanse at planen Demokratene fikk Trump med på var «latterlig».

- La oss tenke på dette. Vi har all ødeleggelsen i Texas. Vi har en annen orkan uten sidestykke som er i ferd med å treffe Florida. Og de vil drive politisk spill med gjeldstaket. Jeg synes det er latterlig og skammelig, sa Ryan.

Med avtalen mellom Trump og Demokratene, får Demokratene en ny sjanse til å kreve gjennomslag for en rekke av sine hjertesaker når gjeldstaket igjen må heves allerede i desember.

- Nasjonen kan trekk et lettelsens sukk. Vi unngikk mislighold av offentlig gjeld, vi unngikk en nedstengning av føderale myndigheter. Begge deler ville ha ført til skade langt inn i framtida, sier Schumer etter møtet, ifølge Washington Post.

DRAMATISK: Den hvite bilen kjører svært nært kortesjen til Donald Trump, og det kunne ha fått dramatiske konsekvenser. Video: CNN. Vis mer