MYSTISK MUR: På stranda på Transfarelvmoen i Alta, et steinkast fra vannet, er det bygget en 60 meter kang og 1,6 meter høy betongmur. Ifølge kommunen er den ulovlig bygd, men ingen vet hvem som står bak. Foto: Arne Hauge / Altaposten
MYSTISK MUR: På stranda på Transfarelvmoen i Alta, et steinkast fra vannet, er det bygget en 60 meter kang og 1,6 meter høy betongmur. Ifølge kommunen er den ulovlig bygd, men ingen vet hvem som står bak. Foto: Arne Hauge / AltapostenVis mer

Plutselig sto det en 60 meter lang betongmur midt i strandsonen

- Ulovlig, sier kommunen. Men ingen veit hvem som står bak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi aner ingenting. Jeg undersøkte litt i går, men finner ingen spor av denne muren i våre arkiver. Jeg kjente ikke til denne muren før Altaposten tok kontakt, sier Sverre Pavel leder ved avdeling for grunn og rettigheter i Finnmarkseiendommen (Fefo), til Dagbladet.

På stranda på Transfarelvmoen i Alta, et steinkast fra vannet, er det bygget en 60 meter lang og 1,6 meter høy betongmur med gjerde på toppen. Fefo er grunneier i området.

Det var Altaposten som først omtalte saken om den mystiske muren:

• Ingen vet hvem som har bygget den
• Den er ikke godkjent av grunneier
• Den er ikke godkjent av kommunen
• Den ligger ulovlig i strandsonen

- Burde ikke dere som grunneier ha kontroll på hva som bygges på deres eiendom?

- Det kan du si hvis det hadde vært en liten eiendom. Men vi er 35 personer som forvalter et område større enn Danmark. Derfor må vi forutsette at brukerne forholder seg til lover og regler, svarer Pavel.
 
- Ingen søknad Trond Inge Heitmann er virksomhetsleder for oppmåling og byggesak i kommunen, og sier til Altaposten at muren er ulovlig oppført.

- Mur av slik størrelse skal behandles som et søknadspliktig tiltak. Vi kan ikke se å ha mottatt søknad eller gitt tillatelse til oppføring av noen slik mur på Transfarelvmoen, sier Heitmann, som anslår at muren er bygget i fjor. Virksomhetslederen sier de ikke vet hvem som har bygget muren, sier Heitmann til avisa.

Altaposten har forsøkt å komme i kontakt med beboere i området for å finne ut hvem som har ført opp muren, men har foreløpig ikke lykkes.

- Godkjenner ikke - Jeg kan allerede nå si at dette neppe er noe vi kommer til å godkjenne, sier Heitmann.

Pavel vet ikke hva som nå vil skje med muren.

- Vi må først ta en befaring, og gå i dialog med kommunen. Vi må blant annet finne ut når den er bygd, og av hvem. Det hevdes at den er ny, men det må vi undersøke nærmere, sier han til Dagbladet.