Plutselig sto isbjørnen på dekket

Mannskapet fra Statens kartverk hadde heldigvis låst døra. Se video.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mannskapet på forskningsskipet «Hydrograf» hadde lagt merke til en ung isbjørn som hadde fulgt dem fra land og på svømmeturer nær båten de siste tre dagene helt nord på Svalbard ved Nordautlandet.

Den nysgjerrige representanten for verdens største rovpattedyr hadde attpåtil gjort et mislykket forsøk på å klatre om bord.

De andre 11 om bord måtte likevel lure på om de drømte da de ble vekket av nattvakt og hydrograf Jim Stokmo klokka 02 på natta. Rett foran dem på dekket sto den samme isbjørnen og forsøkte å åpne søppelkontaineren.

Låst dør - De har fortalt at det var en fantastisk opplevelse å se isbjørnen tumle rundt på båten halvannen time. Heldigvis var døra på styrhuset låst, forteller i formasjonsleder Omar Olsen i Statens kartverk  til Dagbladet.

Mannskapet, som var på jobb for Kartverket for å måle en seileled for turistskip i Wahlenbergfjorden, vurderer isbjørnen til å være nærmere tre år gammel og kanskje i sitt første år i voksenverdenen. 

Den så ikke tynn og skranten ut, men var likevel veldig interessert i lukta fra søppelkontaineren.

Luktet kameramannen - Det er ingen tvil om at isbjørnen har god luktesans. Mannskapet fotograferte og filmet gjennom en luftkanal, og det gikk ikke mange minuttene før den været menneskelukt derfra. 

 MENNESKELUKT:  Isbjørnen snuser mot den åpne lufteluka, der kameramannen hadde posisjon.  Foto: Mikal Strand, Statens kartverk.
MENNESKELUKT: Isbjørnen snuser mot den åpne lufteluka, der kameramannen hadde posisjon. Foto: Mikal Strand, Statens kartverk. Vis mer

- Men den virket vennligsinnet, og mannskapet lot den forske seg ferdig der de sto i trygghet. Etter halvannen time hoppet den til sjøs igjen, forteller Olsen.

Det var rett utenfor Gyldenøya, der «Hydrograf» lå ankret opp, at isbjørnen kom ombord forrige lørdag. «Hydrograf» er tilbake i Longyearbyen.

- Våre folk på Svalbard i sommer har fortalt om uvanlig mye isbjørn. De mener at mange av dem har kommet med drivisen. Utenom bjørnebesøket om bord, har de fortalt om en fantastisk næropplevelse av en bjørnemor som lærte ungene å spise en nyfanget sel, forteller informasjonsleder Omar Olsen.

 INSPEKSJON: Isbjørnen inspiserte forskningsskipet "Hydrograf" halvannen time mens mannskapet på 12 fulgte med bak låst dør i styrhuset. Foto: Einar Vallestad, Statens kartverk.
INSPEKSJON: Isbjørnen inspiserte forskningsskipet "Hydrograf" halvannen time mens mannskapet på 12 fulgte med bak låst dør i styrhuset. Foto: Einar Vallestad, Statens kartverk. Vis mer