Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vannlekkasje

Plutselig var elva zalogrønn

Grønnfargen i Oslo-elva Hovinbekken er ufarlig, ifølge Vann- og avløpsetaten

GIFTGRØNN: Fargen på vannet overrasket innbyggerne og gående langs Hovinbekken. Vann- og avløpsetaten opplyser at stoffet som farger vannet er ufarlig for dyr og mennesker. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
GIFTGRØNN: Fargen på vannet overrasket innbyggerne og gående langs Hovinbekken. Vann- og avløpsetaten opplyser at stoffet som farger vannet er ufarlig for dyr og mennesker. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Innbyggerne langs østkantelva Hovinbekken våknet i dag opp til zalo-grønn farge på vannet. Elva renner åpent fra Hasle i Oslo ned til Ensjø der den ender i et vannspeil ved T-banestasjonen.

Dagbladet var i morgentimene i kontakt med flere personer som daglig går langs den vanligvis idylliske elva. Alle var overrasket og ingen hadde noen forklaring.

GRØNT SLIM: Den intense grønnfargen ser voldsom ut. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
GRØNT SLIM: Den intense grønnfargen ser voldsom ut. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Men det har Vann- og avløpsetaten.

- Grønnfargen kommer av et kraftig fargestoff som heter uranin. Dette er stoffet som gjør at vannet blir grønt. Dette bruker vi ofte når vi er på lekkasjesøk, sier Tone Spieler, som er informasjonsrådgiver ved Vann- og avløpsetaten i Oslo.

LEKKASJE: Det har rent vann inn i byggegropa som ligger på høyre side av Hovinbekken. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
LEKKASJE: Det har rent vann inn i byggegropa som ligger på høyre side av Hovinbekken. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Årsaken til at stoffet ble tatt i bruk på tirsdag er fordi vann har rent inn i en byggegrop ved Tiedemannsparken der blant annet Veidekke arbeider.

Ifølge Tone Spieler er et gram nok til å farge tre kubikkmeter vann og det blir brukt i veldig små mengder.

- Vi sjekker om lekkasjen kommer fra grunnvannet eller Hovinbekken som renner like ved, sier Tone Spieler.

Hun opplyser at det grønne stoffet er helt ufarlig for både mennesker og dyr.

- Det ser veldig voldsomt ut og kan minne om maling eller konditorfarge. Det fortynnes ettersom vannet renner nedover elva, sier Tone Spieler.

Ifølge Spieler, vil arbeidet med å finne lekkasjen fortsette gjennom tirsdagen og at uranin vil bli helt ut i elva ved Hovinveien i løpet av dagen.

ENSJØ: Ved et vannspeil på Ensjø stoppet flere opp og tok bilder av det grønne vannet i elva. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
ENSJØ: Ved et vannspeil på Ensjø stoppet flere opp og tok bilder av det grønne vannet i elva. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Hovinbekken har sitt utløp i Grefsen- og Årvollmarka. Fram til 2015 rant den under jorda i området der grønnfargen kunne sees i dag, men ble åpnet sørvest for Økernsenteret og renner i konstruerte løp forbi Teglverket skole, gjennom den nybygde Ensjøbyen og ned til Ensjø T-banestasjon. Det jobbes for å åpne elva videre sørover.

FORVANDLET: Den kinesiske elva i byen Yuncheng fikk nylig en drastisk forvandling. Video: CCTV via CNN Vis mer