Plyndrer men blir ikke arrestert

PRISTINA (Dagbladet): Det er som en lek mellom to helt ulike verdener. Hjemvendte albanere som er blitt fratatt alt de hadde, tar seg til rette blant Pristinas sigøynere. Albanerne blir tatt, og får de verste gloser skreket i øret på ekte cockney-dialekt, men blir løslatt rett etterpå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Vi står maktesløse. Det er ingenting vi kan gjøre så lenge militærpolitiet ikke har kapasitet til å arrestere dem, og så lenge det ikke finnes noe sivilt politi, sier en av de britiske soldatene i KFOR-styrken.

Ikke galt

Soldatenes viktigste jobb nå er å leke katt og mus med albanere som er blitt fratatt alt, og vil ha sin bit av krigskaka nå som serbere og sigøynere forlater Kosovo.

De albanske ranerne vil ikke snakke med Dagbladet. Men de britiske soldatene sier at albanere på plyndringstokt ofte ikke oppfatter det de gjør som galt.

- Deres oppfatning er svært ofte at de er i sin rett til å plyndre serbere og sigøynere etter alt de selv har vært gjennom, sier den kommanderende britiske sersjanten.

Tatt for andre gang

Tre av de fem albanerne som ble tatt midt i Kosovos hovedstad Pristina i går ettermiddag ble tatt for annen gang på samme dag. De har tatt seg til rette i en sigøynerbydel. Her bodde det 300 sigøynerfamilier. Nå er det åtte sigøynere igjen etter at hjemvendte albanere begynte å true og rane sigøynerne.

Sigøynere var med på å plyndre albanere da serbere kastet en million albanere ut av Kosovo, og jaget enda flere på flukt.

Nå er hevnens time kommet, og det tas ikke smålige hensyn.

Hevnen rammer kollektivt, og både skyldige og ikke-skyldige skal tas.

De åtte sigøynerne som er igjen av en bydel på et par tusen, sier de vil bli.

- Jeg vil ikke reise. Hvor skal jeg dra, sier en sigøynerkvinne som har valgt å bli.

KFOR-soldatene patruljerer Pristina tett hele døgnet. Helikoptere med lyskastere er satt inn i jakten på tyvene.

Det har ikke så stor effekt, så lenge de som blir tatt er på frifot igjen etter kort tid.

<B>ALVORLIG LEK: </B>Unge albanske menn på plyndringstokt er tatt av britiske KFOR-soldater i Pristina. Men soldatene kan ikke arrestere dem, og så snart de slipper fri, plyndrer de på nytt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer