- Plyndrer og torturerer

«Plyndring, utpressing, tortur, vilkårlige arrestasjoner, drap og ulike angrep på sivile i Tsjetsjenia utført av russiske enheter som har utviklet seg til kriminelle syndikater.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er innholdet i rapportene fra flere uavhengige menneskerettsgrupper, og russiske journalister, om russiske hæravdelingers opptreden i Tsjetsjenia.

I en rapport fra den amerikanske organisasjonen Leger for menneskerettigheter heter det at Tsjetsjenia nå likner mer et anarkistisk samfunn enn en moderne stat.

Reduserer

Krigen i Tsjetsjenia har krevd 18000 dødsofre i de 18 månedene den har vart, opplyste russiske militære fredag. 15000 av disse var tsjetsjenske opprørere. Antall sivile ofre er ifølge russiske myndigheter ukjent.

Viseforsvarssjef Valerij Manilov sa russerne hadde mistet 2728 mann. 7971 er blitt såret.

Tidligere denne måneden kunngjorde president Vladimir Putin at han ville redusere styrkene fra den russiske hæren i Tsjetsjenia fra 80000 til 15000 mann. Samtidig ga han sjefen for sikkerhetstjenesten FSB ansvaret for den russiske militæroperasjonen i Tsjetsjenia.

Putin antydet dermed at Kreml anser kampen om Tsjetsjenia stort sett som vunnet. Han sa imidlertid ingen ting om når disse styrkene skulle trekkes ut.

Nøytralisering

Putins pressetalsmann, Sergej Jastrsembskij, sa i et tv-intervju nylig at konflikten er gått inn i en ny fase, og at man nå legger vekt på «nøytralisering, eller om man vil, eliminering» av opprørsledere.

Geriljastyrkene under ledelse av den avsatte tsjetsjenske presidenten Aslan Maskhadov lover imidlertid fortsatt kamp.

I et eksklusivt intervju med Los Angeles Times sier Maskhadov at de russiske styrkene vil lide den samme skjebne som Den røde armé.

- Hæren vil forlate landet i skam, sier han, og understreker at hans lojale geriljasoldater slåss med «ekstremt hat mot barbariet».

- En regulær armé kan ikke vinne en geriljakrig. Det har aldri skjedd i historien. Vi er hjemme, og langt bedre forberedt til vinterkrig. I denne tåka, i denne gjørma og i dette regnet vil russerne drepe flere av sine egne enn våre soldater klarer, sier Maskhadov.

For sivilbefolkningen er det imidlertid ikke bare krigshandlingene og overgrepene fra russiske soldater som gjør livet uutholdelig. Den strenge vinteren og mangel på mat, medisiner og husly i de utbombede byene er en enorm belastning.

Forlater landet

Hjelpeorganisasjonene har også forlatt landet av hensyn til hjelpearbeidernes sikkerhet. Det gjelder bl.a. Verdens matvareprogram, Leger uten grenser og Aksjon mot sult.

Bare i desember mottok 110000 mennesker mat fra Verdens matvareprogram, i samarbeid med ikke-statlige organisasjoner.

<B>SKYTTERGRAVER:</B> Russiske soldater i skyttergraver vokter den militære flystripa i Shali, 25 km utenfor Groznyj.