Plyndrer palestinske hjem

Israelske soldater plyndrer de langt fattigere palestinerne når de gjennomsøker hus etter hus på palestinsk område. De leter etter våpen og sprengstoff. Hvis de ikke finner det, tar de gjerne med seg penger eller TV-en.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rapportene om plyndring har et omfang som kan gi grunn til å tro at det er satt i system. Det er rapportert om omfattende stjeling av særlig penger og TV. Der det er PC-er, er også disse populært tyvegods. Til og med bønnetepper er blitt stjålet.

Apati etter ran

De fleste familier som er plyndret, er redde for å stå fram i media. Men lederen for Det internasjonale Røde Kors i Midtøsten, Ola Skuterud, sier han i går besøkte to familier i Betlehem som hadde fått huset sitt plyndret.

- De sa at alt av verdi var borte. De israelske soldatene hadde tatt penger, smykker, TV-en og parabolantenna. Kvinnene i familien satt der helt apatiske, sier Skuterud.

De israelske soldatene hadde ikke nøyd meg med å stjele. Huset var totalt ramponert.

- Det var som en flokk vandaler hadde herjet i huset. Vinduer var knust og alt var endevendt, sier Skuterud. Han sier at plyndringen er omfattende.

Stjeler matvarer

Det rapporteres også om at de israelske soldatene stjeler mat, både fra familier som i gjennomsnitt er mye fattigere enn en israelsk familie, og fra butikker.

Ifølge palestinske øyenvitner ble Max supermarked i Ramallah plyndret 1. april. En panservogn kjørte inn døra før to pansrede personellkjøretøyer kjørte opp ved inngangen. Noen soldater gikk inn, fylte personellkjøretøyene med varer, og kjørte bort igjen. Personellkjøretøyene kom tilbake og ble igjen fylt opp, ifølge øyenvitner.

Stjeling av mat er ekstra provoserende fordi de fleste palestinere på Vestbredden lever i fattigdom, og fordi mat er i ferd med å bli prekær mangelvare. I Ramallah er folk nå heldige, fordi portforbudet oppheves noen timer midt på dagen nettopp for at folk skal få gjort sine nødvendige innkjøp. Men når butikken er plyndret, blir det mindre til dem som trenger det mest.