Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Omsettes for millioner på internett

PLYNDRER sølvgruvene igjen

Millionverdier stjeles fra sølvgruvene på Kongsberg, og sølv for millioner omsettes på flere lukkede nettsamfunn.

HEMMELIG INNGANG: Her har de utspekulerte sølvtyvene gravd rundt kjempesteinen, for å komme inn i sølvgruvene på Kongsberg. Steinen ble plassert over den hemmelige inngangen for hindre inntrengere. Foto: Hans Arne Vedlog  /  Dagbladet
HEMMELIG INNGANG: Her har de utspekulerte sølvtyvene gravd rundt kjempesteinen, for å komme inn i sølvgruvene på Kongsberg. Steinen ble plassert over den hemmelige inngangen for hindre inntrengere. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KONGSBERG (Dagbladet): Politiet på Kongsberg slo til og fikk tatt en av sølvtyvene som plyndret gruva for sølv for fire år siden. Drammensmannen ble dømt til fengsel i ett år og to måneder, og måtte betale 200.000 kroner i erstatning til Norsk Bergverksmuseum.

En «hemmelig» inngang til gruvene ble stengt med en gigantisk stein, og Norsk Bergverksmuseum på Kongsberg trodde de hadde fått satt en endelig slutt for de frekke tyveriene fra de historiske sølvgruvene på Kongsberg.

Noe av sølvet ble hakket ut, men det også dokumentert at det var brukt dynamitt for å komme til sølvskattene.

Graver seg inn

- Vi oppdaget i fjor at noen hadde gravd seg rundt kjempesteinen, og på ny tatt seg inn i gruvene, forteller Kongsberg-mannen Geir Loe Winsrygg.

KAN RASE: - Steinen kan rase ned hvert øyeblikk, det er livsfarlig å ta seg inn i gruva via denne inngangen, sier Geir Loe Winsrygg.  Foto: Hans Arne Vedlog  /  Dagbladet
KAN RASE: - Steinen kan rase ned hvert øyeblikk, det er livsfarlig å ta seg inn i gruva via denne inngangen, sier Geir Loe Winsrygg. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Dagbladet ble med Winsrygg til den hemmelige inngangen til sølvgruvene. Godt gjemt, noen meter fra en stille grusvei i åsen bak Kongsberg by, ligger inngangen som ble tettet igjen.

- Noen har gravd rundt steinen, og støttet den opp med staur, slik at steinen skal ligge rolig. Deretter har de krøpet inn og ned i gruvene, forteller Winsrygg til Dagbladet.

- Sprengninger

Sammen med en kamerat har Winsrygg ved minst to anledninger hørt sprengninger nede fra gruva.

AVSLØRT: På midten av bildet er en av mennene som tar seg ulovlig inn i sølvgruva. Bildet er tatt med viltkamera.
AVSLØRT: På midten av bildet er en av mennene som tar seg ulovlig inn i sølvgruva. Bildet er tatt med viltkamera. Vis mer

- Vi vet ikke hvor de sprengte, men det er ingen tvil om at sølvtyvene har brukt dynamitt for å få løs sølvet, forteller Geir Loe Winsrygg.

For å avsløre sølvtyvene monterte Winsrygg og kameraten flere såkalte viltkameraer, som overvåket inngangen til gruva.

- Vi har flere opptak som viser mennesker som ulovlig tar seg inn i gruva. Vi har varslet politiet på Kongsberg, og ved en anledning holdt sølvtyvene på å bli tatt på fersk gjerning.

- De klarte å komme seg unna, dessverre.

Winsrygg irriterer seg over tyvene som stjeler fra de historiske gruvene.

- Dette er fellesskapets verdier. Det de driver med er også livsfarlig. Kjempesteinen kan løsne, og da raser den inngangen sammen. De som tar seg ned i gruvene har også brukt eksplosiver. Da kan det virkelig gå galt, sier Winsrygg.

SPRENGNNGER: Ved minst to anledninger har det blitt sprengt i gruvene på Kongsberg det siste halvåret. Bildet av Geir Loe Winsrygg er tatt i en av de ytre gruvegangene.  Foto: Hans Arne Vedlog  /  Dagbladet
SPRENGNNGER: Ved minst to anledninger har det blitt sprengt i gruvene på Kongsberg det siste halvåret. Bildet av Geir Loe Winsrygg er tatt i en av de ytre gruvegangene. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Selges på nettet

Etterspørselen etter sølvet fra gruvene på Kongsberg er stor. Det har Dagbladet fått dokumentert. På flere lukket nettsteder på internett omsettes mineraler fra hele verden.

- Jeg har fulgt med i mange år. det siste året har en rekke nye gjenstander som kommer fra gruvene på Kongsberg blitt lagt ut for salg på nettet.

- Kan du bevise at sølvet som selges er tatt ulovlig ut fra gruvene?

- Nei, du kan ikke se på sølvet hvilket år det er hogget ut fra gruva. Men det er underlig at det nå har dukket opp en rekke nye sølvgjenstander til salgs på nettstedene. Det stemmer tidsmessig overens med at nye sølvtyver begynte å ta seg inn i gruvene, sier Winsrygg.

Millionverdier

På de lukkede nettstedene for kjøp og salg av mineraler har mindre gjenstander blitt solgt for flere ti tusen dollar.

DYRT: En silk liten sølvstuff fra gruva på Kongsberg omsettes for flere ti tusen kroner. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
DYRT: En silk liten sølvstuff fra gruva på Kongsberg omsettes for flere ti tusen kroner. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Jeg har eksempler på sølv fra gruvene på Kongsberg som ligger ut på nettet til salgs for 160.000 amerikanske dollar (nærmere 1.350.000 kroner, red.anm.), forteller Geir Loe Winsrygg.

Sølvet fra gruvene på Kongsberg er spesielt ettertraktet blant samlere, og blir ansett som unikt. Bare i dag ligger det såkalte sølvstuffer som er verdsatt til godt over seks millioner kroner til salgs på nettet.

- Hvem er det som tar seg ulovlig inn i gruvene?

- Det er trolig forskjellige personer. Vi har fanget opp til fem personer samtidig på våre viltkameraer. Men som oftest er det to til tre personer som har tatt seg inn i gruvene, sier Winsrygg.

Dagbladet har forgjeves forsøkt å få kontakt med en kjent sølvsamler i Norge. Mannen har tilknytning til politiet, og har det siste året lagt ut på nettet en rekke bilder av sølv fra gruvene på Kongsberg som han skal ha i sin besittelse. Mannen har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

- Uakseptabelt

Direktør Alfhild Skaardal ved Norsk Bergverksmuseum bekrefter overfor Dagbladet at det museet har anmeldt nye ulovlige inntrengninger i gruvene til politiet.

- ALVORLIG: Det er totalt uakseptabelt at inntrengere tar seg inn i gruvene, sier Alfhild Skaardal, direktør ved Norsk Bergverksmuseum.
Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
- ALVORLIG: Det er totalt uakseptabelt at inntrengere tar seg inn i gruvene, sier Alfhild Skaardal, direktør ved Norsk Bergverksmuseum. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix Vis mer

- Vi ser svært alvorlig på dette. Nå håper vi Økokrim tar fatt i dette, og følger pengene, sier Skaardal.

Hun mener tyveriene fra gruvene rammes av flere lover.

- Her er det både brudd på kulturminneloven, miljøloven og det er økonomisk kriminalitet, sier museumsdirektøren til Dagbladet.

Kriminalsjef Morten Ole Pedersen ved Kongsberg politistasjon ser alvorlig på den ulovlige ferdselen i gruvene.

- Vi ønsker at de som har opplysninger tar kontakt med politiet og Norsk Bergverksmuseum, sier kriminalsjef Pedersen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media