Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Plyndret og voldtok pasienter

Banditter har ranet Iraks eneste psykiatriske sykehus, og kvinnelige pasienter skal ha blitt voldtatt. Norske Olaf Røsset som har bygget opp sykehuset drar snart tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vanligvis behandles til enhver tid 1400 pasienter med kronisk psykiatriske lidelser ved Al Rashad-sykehuset nordøst i Bagdad. Røde Kors antar at minst 250 000 mennesker i Irak lider av svært alvorlige psykiatriske lidelser. Al Rashad-sykehuset ligger i den fattigste forstaden til hovedstaden og bærer navnet Saddam City. Det var her amerikanerne angrep Bagdad først.

Reiser ned igjen

Nordmannen Olaf Røsset har fungert som leder ved sykehuset siden i høsten 2001. Han kom tilbake til Norge i februar i år, da han evakuerte fra Irak.

- Jeg så bilder fra sykehuset i Irak i dag. Det var rystende. Jeg planlegger å reise ned igjen neste uke. Jeg er litt skjelven over situasjonen i landet, men det er bare å brette opp armene å begynne å bygge opp sykehuset på nytt.

Al Rashad-sykehuset var svært veldrevet. Psykiatri har veldig lav status i Irak og psykiske problemer er et tabuemne i landet, som i så mange andre samfunn. Da Røde Kors fikk innpass på driftssiden ble sykehuset pusset opp og pasientene fikk bedre forhold.

Ifølge Røde Kors oppga de lokale ansatte å drive sykehuset 8. april. Da var det harde kamper like utenfor sykehusomårdet. Pasientene, rundt 1000 i tallet, ble overlatt til seg selv med mat, drikke og de viktigste medisinene. Alle dører til sykehuset ble åpnet slik at pasientene kunne forlate stedet om de følte det var tryggest. Da legene kom tilbake til sykehuset 11. april var det plyndret og ødelagt.

Matlageret forsvant

- Vann og matlager for tre-fire måneder var borte. Medisinsk utstyr, senger, madrasser, møbler og annet utstyr var enten ødelagt, stjålet eller satt fyr på. De fleste pasientene hadde forsvunnet og skjebnen til mange er uviss, sier Røsset til Dagbladet.no.

De siste dagene har rundt 400 pasienter kommet tilbake. Ingen vet hva som har skjedd med de 600 som mangler. Ifølge Røsset har flere pasienter fortalt at væpnede menn truet pasientene. Flere kvinner skal ha blitt voldtatt. Ingen vet nøyaktig hvem som sto bak

Dagbladet besøkte Al Rashad-sykehuset i desember i fjor fortalte mange pasienter at de ønsket å komme seg ut og vekk. De fryktet en krig. Under den forrige krigen døde mange pasienter etter at en bombe falt ned i nærheten av sykehuset. Men pasientene har få steder å dra. Mange slektninger har mer enn nok problemer med eget liv og bryr seg ikke så mye om sine syke familiemedlemmer.

VENN AV PASIENTENE:</B> Olaf Røsset (t.h) kjenner alle pasientene på sykehuset som nå er plyndret. Mannen til venstre holder til på sikkerhetsavdelingen.
ROPER:</B> En pasient går rundt og roper etter sin datter. Han vil ut. Han orker ikke mer. Han har vært på sykehuset siden 1992.
MANGE SKJEBNER: Da de ansatte forlot sykehuset åpnet de alle dører og porter. Mange pasienter rømte, men rundt 400 er kommet tilbake.
GLEDE I ELENDIGHETEN:</B> Pasientene ved sykehuset smiler opp. Etter at Røde Kors kom inn på driftssiden har alt blitt bedre. Det smitter også over på pasientenes humør.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media