Plystrer for å få en sønn

DUBLIN (NTB-Reuters): Er du mann, og ønsker deg en sønn? Da skal du ha hatten på deg bak fram, og plystre mens du elsker. Det mener i alle fall overtroiske irer, ifølge doktorgradsavhandlingen som Padraig O Healai denne uken la fram ved universitetet i Dublin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Noen av eksemplene av overtro han omtaler, er neppe spesielt irske. Blant annet er det kjent fra mange land at man ikke må ta med seg en hare - levende eller død - inn i huset til en gravid kvinne, for da vil kvinnen føde et barn med hareskår.

I gamle dager pleide mange irer å spytte på nyfødte barn, eller til og med å urinere på dem, forteller O Healai. Hensikten med dette var ikke å vise sin avsky for barnet, men tvert om å beskytte den nyfødte: Spyttet eller urinen skremte nemlig de underjordiske - småfolket, som irene kaller dem - fra å røve til seg barna.

- De underjordiske var ville etter barn, og derfor gjorde man barna mindre fristende ved å spytte eller urinere på dem. Hensikten var å vise småfolket at disse barna ikke var noe særlig verdt, sier O Healai videre.

En mann som ønsket seg en sønn skulle bære hatten baklengs mens han lå med sin kone, og dersom han ikke hadde noen hatt for hånden burde han plystre, tilføyer O Healai. Han legger til at dette er ren teori: Han har aldri prøvd noen av de omtalte metodene selv.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer